Budovaniu druhej prístupovej cesty na nový cintorín bránia hroby


Foto: Budovaniu druhej prístupovej cesty na nový cintorín bránia hroby

Problém s prístupovou cestou na novom cintoríne sa stupňuje s blížiacim sa dátumom ukončenia správcovstva v rukách starého správcu. Už pred časom sme informovali o prípade dôchodcu, ktorý si na novom cintoríne kúpil hrobové miesto a postavil hrob. Práve cez toto miesto je však plánovaná nová prístupová cesta, jej vybudovanie pravdepodobne nezastaví ani 10 ročná nájomná zmluva a náhrobná doska za 5500 eur.

Spor medzi mestom a starým správcom

Nakoľko súčasnému správcovi Vincentovi Franclovi končí zmluva 30. septembra, mesto Žilina začalo s budovaním druhej prístupovej cesty. Dôvodom sú obavy radnice z toho, že za vypovedanie zmluvy po 24 rokoch by mohol Francl uzatvoriť v súčasnosti jedinú prístupovú cestu na cintorín. Pozostalí by sa po tak nemali ako dostať k svojim blízkym. Správca však takéto konanie rázne odmietol v reportáži pre TV Markíza.

Do nepríjemnej situácie sa dostal ďalší z nájomníkov, ktorému by mali z hrobu časť doslova odrezať. Roh hrobu by totiž blokoval premávku nákladných vozidiel. Spomínanému pánovi, ktorý má hrobové miesto uprostred plánovanej cesty dokonca nad hrobom pribudla ochranná vrstva.

Zaujímavý je fakt, že povolenie na výstavbu hrobu vydal Francl aj napriek tomu, že na mieste platí od roku 2011 zákaz pochovávať. „Na zákaz pochovávať v tejto časti sme upozornili aj správcu, ktorý miesta prideľuje. Tak to stojí aj v pláne hrobov z roku 2011,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. Správca sa však bráni, že o tejto skutočnosti nevedel a bol informovaný až dodatočne. Mesto pánovi ponúklo vrátenie peňazí a nájdenie iného miesta.

Pozrite si reportáž TV Markíza - http://videoarchiv.markiza.sk/embed/30844


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu