Pomoc horských záchranárov potreboval nemecký turista aj slovenská turistka, ktorí sa zranili v horách


Foto: Pomoc horských záchranárov potreboval nemecký turista aj slovenská turistka, ktorí sa zranili v horách Foto: Horská záchranná služba

V nedeľu 3. októbra mali horskí záchranári v Žilinskom kraji opäť plné ruky práce. Ich pomoc potreboval najskôr 49-ročný nemecký turista v Malej Fatre a následne o pár hodín neskôr 66-ročná slovenská turistka vo Veľkej Fatre. V prvom prípade boli v dopoludňajších hodinách vyslaní na turistický chodník do oblasti pod vrch Suchý.

O pomoc boli požiadaní pre 49-ročného nemeckého turistu, ktorí si pri presúvaní v skalnom teréne Bielych skál zranil rameno. Muža záchranári HZS na mieste ošetrili, zafixovali mu končatinu a podali mu analgetikum.

„Jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že bol v stave pokračovať v sprievode a s podporou záchranárov HZS samostatne. Spoločne zišli až ku Chate pod Suchým, odkiaľ bol turista transportovaný terénnym vozidlom HZS do Nezbudskej Lúčky,“ spresňuje Horská záchranná služba.


Z obce Nezbudská Lúčka pokračoval zranený nemecký turista na vlastnú žiadosť samostatne. V sprievode svojich príbuzných sa následne presunul na ďalšie ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Druhý výjazd absolvovali horskí záchranári z Veľkej Fatry na turistickom chodníku z hradu Zniev smerom do obce Kláštor pod Znievom. 66-ročná Slovenka si spôsobila úraz dolnej končatiny pošmyknutím pri schádzaní dole chodníkom.

Záchranári HZS žene na mieste končatinu ošetrili a zafixovali a za pomoci nosidiel ju transportovali k terénnemu vozidlu horskej záchrannej služby. Pacientka bola prevezená záchranármi na ďalšie ošetrenie do Univerzitnej nemocnice v Martine,“ dodali záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba