Lidl sa myšlienky vybudovania predajne na Bôriku nevzdal, poslanci v Žiline budú hlasovať o hlasovaní


Foto: Lidl sa myšlienky vybudovania predajne na Bôriku nevzdal, poslanci v Žiline budú hlasovať o hlasovaní Foto: Súčasťou návrhu sú vizualizácie možného stavu. Zdroj: zilina.sk

V závere roku 2020 neschválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline návrh na uzatvorenie zmlúv so spoločnosťou Lidl, ktorá plánuje na hranici Soliniek a Bôriku vybudovať ďalšiu diskontnú predajňu. Ako protihodnotu ponúka nemecký reťazec mestu Žilina a jeho obyvateľom vybudovanie okružnej križovatky, v problematickom dopravnom mieste by pomohla odľahčiť dopravnú situáciu.

Dnes je podľa Odboru riadenia projektov a investícií pri mestskom úrade už podaná žiadosť o vydanie územného rozhodnutia pre stavbu úpravy križovatky Obvodová - Pod Hájom na okružnú križovatku, jej súčasťou má byť prepojenie na Oravskú ulicu.

Lidl plánuje zafinancovať budovanie kruhového objazdu, z ktorého by dodatočná vetva viedla ako prístupová cesta k objektu novej predajne. V decembrovej diskusii, do ktorej sa zapojil aj predstaviteľ diskontného reťazca, sa poslanci nezhodli v tom, či obyvatelia časti Bôrik a Solinky chcú ďalšiu predajňu. Dnes sú v Žiline štyri, necelých 800 metrov sa na Bajzovej ulici nachádza ďalší Lidl.

Záujem budovať predajňu zostáva, s ním ponúkajú vybudovanie kruhového objazdu

Plánu vybudovania piatej prevádzky sa spoločnosť nevzdala ani po neschválení uznesenia o potrebnom prevode, prenájme pozemkov a zriadení vecných bremien v závere minulého roku: „Aj naďalej máme záujem vybudovať predajňu v danej lokalite, poskytnúť informácie o jej parametroch a taktiež jej vizuálnu štúdiu bude môcť až po získaní všetkých potrebných povolení predchádzajúcich výstavbe,“ informoval Žilinak.sk v januári hovorca spoločnosti Tomáš Bezák.

Už na pondelňajšie zasadnutie mestského zastupiteľstva predkladá poslanec Martin Kapitulík návrh, vďaka ktorému budú zastupitelia opäť riešiť možnosť prevodu pozemkov za účelom vybudovania predajne. Poslanec tvrdí, že investor vyhovel zásadným požiadavkám zainteresovaných strán:

„Predkladateľ má za to, že investor po vzájomnej komunikácii vyhovel všetkým zásadným požiadavkám a pripomienkam jednotlivých odborných útvarov mesta, vedenia mesta, ako aj poslaneckého zboru a dotknutých obyvateľov,“ uvádza v predkladacej správe.

Materiál prerokovali štyri komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline, každá s iným stanoviskom. Finančná a majetková komisia odporučila vytvoriť pracovnú komisiu, Komisia dopravy odporúča materiál schváliť.

Komisia životného prostredia neprijala platné uznesenie a Komisia územného plánovania a výstavby neodporúča Mestskému zastupiteľstvu v Žiline schváliť predkladaný materiál. Súčasťou návrhu sú aj vizualizácie toho, ako by mohla nová predajňa a kruhový objazd vyzerať.

Na jednej strane je možnosť získať kruhový objazd bezodplatne, na druhej obavy o dlhodobý a koncepčný rozvoj mesta. Zdroj: zilina.sk

Hoci potenciálny investor stavby si pred konaním zastupiteľstva zaplatil niekoľko reklamných článkov v menších lokálnych médiách, kde presviedča Žilinčanov o tom, že s novou predajňou získajú bezodplatne kruhový objazd, jadro diskusie sa bude niesť opätovne v duchu potreby ďalšej predajne.

Približne 200 metrov od zamýšľanej predajne sa nachádzajú potraviny Koruna, necelých 300 metrov potraviny COOP Jednota a necelých 400 metrov nová prevádzka Kraj potravín. Ďalší Lidl sa od miesta nachádza necelých 800 metrov vzdušnou čiarou, vedľa neho je prevádzka Tesco. Niekoľko ďalších predajní potravín sa nachádza na sídlisku Solinky.

Predkladateľ podložil návrh dvoma petíciami, v prvej je podpísaných desať ľudí z vlastníkov rodinných domov v radovej zástavbe, ktorá susedí s parcelou. Tí v petícii súhlasia s výstavbou predajne, ak reťazec dodrží niekoľko podmienok - medzi nimi odhlučnenie alebo zelenú strechu.


Zároveň požadujú, aby súčasťou prepojovacej komunikácie bolo riešenie protihlukovej bariéry. Od Lidlu požadujú nízku budovu predajne s odstupom od záhrad tak, aby neprišli o priame slnečné osvetlenie záhrad. Vybudovanie diskontnej predajne vlastníkom domov, v porovnaní napríklad s bytovým domom alebo výškovou administratívnou budovou, neuberie toľko súkromia a intenzity svitu.

Na potraviny čakajú tri dekády, v okolí ich majú niekoľko. Najbližší Lidl menej ako kilometer

V druhej petícii je podpísaných 33 obyvateľov, ktorí podporujú výstavbu obchodu s potravinami Lidl. Nepodporenie výstavby v decembri považujú tieto tri desiatky za nemilé prekvapenie a dožadujú sa predajne aj preto, lebo väčšina obyvateľov na Bôriku sú podľa petície starší ľudia. Tí sú dnes odkázaní na pomoc blízkych alebo dochádzanie za nákupom do iných mestských častí.

„Na Bôriku sme do roku 1990 mali dva potravinové obchody, tie sa však v krátkom období zrušili a my, obyvatelia Bôrika, už 30 rokov čakáme na otvorenie novej predajne potravín - najzákladnejšej občianskej vybavenosti pre dané územie,“ uvádza Viera Hrehušová, zastupujúca petičný výbor.

Bez ohľadu na výsledok hlasovania na pondelňajšom zastupiteľstve je dobrou správou pre tých obyvateľov Bôrika, ktorí čakali tri dekády, že na ulici Alexandra Rudnaya 45, uprostred Bôriku, dlhodobo fungujú potraviny Koruna. Sú otvorené počas pracovného týždňa už od šiestej hodiny ráno, teda o hodinu skôr ako predajne Lidl v Žiline, čo by malo vyhovovať práve starším obyvateľom, ak sú zvyknutí nakupovať v skorých ranných hodinách.

Výsledok budúcotýždňového rokovania nebude záväzný pre ďalší postup, poslanci budú schvaľovať len zámer budúceho prevodu vlastníckeho práva a zámer prenájmu predmetných nehnuteľností. O prípadnom samotnom uzatvorení zmlúv budú musieť rozhodovať opäť na niektorom z ďalších mestských zastupiteľstiev. V pondelok sa môže udiať len hlasovanie o ďalšom hlasovaní.

Ak príde Žilina o eurofondy v dôsledku výstavby, hradiť to má rozpočet

Spoločnosť Lidl požaduje od mesta súhlas so zásahom do stavby zastávky mestskej hromadnej dopravy na ulici Pod hájom vybudovanej z európskych peňazí. Ak by ale v dôsledku tohto zásahu prišlo mesto o peniaze z európskych štrukturálnych fondov, znášať to majú všetci Žilinčania z mestského rozpočtu:

„Vzhľadom na to, že existuje predpoklad, že výstavbou okružnej križovatky bude dotknutá stavba zastávky MHD Pod hájom (smer zo ŽU), ktorá bola financovaná z externých zdrojov (eurofondy), je potrebné udeliť na zásahy do tejto stavby súhlas mesta. Prípadné sankcie, ktoré uloží poskytovateľ externých zdrojov, uhradí mesto,“ uvádza predkladaný materiál.

O tom, či súhlasia Žilinčania s vybudovaním predajňa LIDL pri križovatke ulíc Obvodová / Pod Hájom na Solinkách, hlasovali aj čitatelia Žilinak.sk, dlhé roky najväčšieho média v Žilinskom kraji. Z výsledkov ankety vyplýva, že za predajňu je 56 percent hlasujúcich, proti 43 percent. .

Áno (1936 hlasov)
56%
Nie (1493 hlasov)
43%

Anketa bola ukončená 19.09.2021 - 20:00
hlasovalo 3 429 ľudí

Pre zhoršenú epidemickú situáciu sa 26. zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline uskutoční formou videokonferencie, verejnosť ho bude môcť sledovať prostredníctvom živého prenosu na platforme YouTube. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu