Nemocnica v Ružomberku ukončila likvidáciu odpadu z hromadného testovania, bezpečne zničili takmer 184 ton


Foto: Nemocnica v Ružomberku ukončila likvidáciu odpadu z hromadného testovania, bezpečne zničili takmer 184 ton Foto: Miesto, kde odpad skladovali. Foto: Jaroslav Naď / Facebook

Odpad z operácie Spoločná zodpovednosť, v rámci ktorej sa pretestovalo takmer kompletne celé Slovensko, je podľa slov ministra obrany Slovenskej republiky Jaroslava Naďa bezpečne zlikvidovaný. Zástupca rezortu obrany informoval, že proces likvidácie bol ukončený a vyvracia obavy verejnosti o to, že uskladnený odpad by mohol narušiť spodné vody a v konečnom dôsledku ovplyvniť život obyvateľov v okolí Mokrade.

Areál bývalých kasární sa nachádza pri Jamníku, práve tu bol biologický odpad skladovaný:

„Všetok biologický odpad z operácie Spoločná zodpovednosť, ktorý bol úplne bezpečne skladovaný v Mokradi, bol tak isto kompletne BEZPEČNE ZLIKVIDOVANÝ! Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku v priebehu uplynulého týždňa oficiálne ukončila proces likvidácie odpadu, ktorý vznikol pri testovaní obyvateľov na ochorenie COVID-19. Celkovo išlo o 183,7 ton biologického odpadu,“ informuje Naď.

Podľa ministrových slov aj počas samotného uskladňovania až do doby likvidácie dodržiavali podmienky na zhromažďovanie nebezpečného odpadu a predpisy stanovené vyhláškou rezortu životného prostredia.


„Podotýkam, že súhlas na zhromažďovanie nebezpečných odpadov udelil Okresný úrad Liptovský Mikuláš po vykonaní miestneho zisťovania priamo v priestoroch vojenského objektu 22. decembra 2020 po dobu piatich rokov,“ dodal Naď.

Dvojkolové celoplošné hromadné testovanie v závere roku 2020 malo vysokú účasť, len v Žiline počas druhého víkdendu prišlo vyše 48-tisíc ľudí a podarilo sa odhaliť viac ako 500 pozitívne nakazených.

Následne prevádzku mobilných odberových miest zabezpečovali súkromníci aj niektoré inštitúcie pre zvýšený záujem o likvidáciu biologicky nebezpečného odpadu rástol náklad na vykonanie činností.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu