Konateľ firmy KERAMIKA SOUKUP SR: „Vieme, že situácia na stavebnom trhu nie je ťažká len pre nás, preto zostávame fér“


Foto: Konateľ firmy KERAMIKA SOUKUP SR: „Vieme, že situácia na stavebnom trhu nie je ťažká len pre nás, preto zostávame fér“
Galéria: 7 fotiek
Foto: Ondřej Malovaný a spolumajitelia spoločnosti KERAMIKA SOUKUP SR Zdeněk Malovaný a Jiří Soukup

Dlhodobé opatrenia proti šíreniu koronavírusu uzavreli naše hranice, čo spôsobilo narušenie štandardného dodávateľsko-odberateľského reťazca. Na trhu chýbajú základné stavebné suroviny a výstavby sa predražujú.

Nárast cien materiálov je citeľný pre stavebné firmy, aj ich zákazníkov. Tento nárast eviduje aj Štatistický úrad Slovenskej republiky, ktorý na svojej stránke uverejnil zozbierané dáta.

Z výsledkov je zrejmé, že ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve v júni 2021 oproti máju vzrástli o 2,3 %. V porovnaní s júnom 2020 sa zvýšili až o 9,1 %. Od začiatku roka ceny materiálov spotrebovávaných v stavebníctve medziročne vzrástli o 3,7 %.“ 

Na vývoj stavebného trhu sme sa spýtali konateľa známej firmy KERAMIKA SOUKUP SR, s.r.o. so sídlom v Žiline - Ing. arch. Ondřeja Malovaného.

KERAMIKA SOUKUP je špecialistom na obklady, dlažby a kúpeľňové zariadenie. Spolupracujete s mnohými dodávateľmi zo zahraničia. Ako vnímate situáciu na stavebnom trhu vy? 

Situáciu sledujeme od úplného začiatku, keďže sa nás priamo týka. Sami sme pocítili vyššie ceny od dodávateľov aj oneskorenie dodávky tovaru. Vieme, že veľa firiem je v časovej aj finančnej tiesni. Niektoré dokonca svoje prevádzky museli zatvoriť. Uvedomujeme si, že za tento stav nikto nemôže, preto sa vo firme snažíme nepanikáriť, ostať fér a hľadať rozumné riešenia.

Ing. arch. Ondřej Malovaný (vľavo) a Ing. Zdeněk Malovaný, zakladateľ a spolumajiteľ spoločnosti KERAMIKA SOUKUP SR, s.r.o. Foto: Visual Gang

Na trhu sa pohybujete už dlhé roky. Máte zrejme dokonalý prehľad o tom, ako sa rokmi menia ceny nehnuteľností. Myslíte si, že situácia na stavebnom trhu ešte viac ovplyvní ich hodnotu? 

Vzhľadom na to, že sa citeľne zvýšili ceny materiálov, mnoho ľudí prišlo o prácu a dodávatelia nemajú dostatok tovaru, je to viac ako pravdepodobné. Momentálne sa totiž nezvyšuje iba cena stavebnín, ale aj ohodnotenie práce. Nedostatok materiálu a pracovnej sily predlžuje aj samotný čas výstavby. So zvýšením cien nehnuteľností teda počítam.

Znamená to teda, že sa zvýšia ceny novostavieb, nehnuteľností aj renovácií. Viete odhadnúť, ako dlho bude táto situácia na stavebnom trhu trvať?

Toto je veľmi ťažké predpovedať. Osobne si nemyslím, že je to niečo, čo sa dá vyriešiť behom pár mesiacov. Odhadujem to aspoň na rok až dva, kým bude možné opäť zvýšiť kapacity prevádzok a veci sa vrátia do normálu. Teraz zvyšovanie kapacít pre firmy nie je možné najmä z finančných dôvodov a aj preto, že situácia je stále veľmi neistá.

A čo vaša firma? Ako reagujete na súčasnú situáciu vy? 

Ako som už spomínal, aj nás sa situácia dotkla a museli sme sa prispôsobiť rôznym neľahkým problémom. Kamenné predajne sme zatvárali a spúšťali predaj online. Potýkame sa s vyššími cenami od dodávateľov a aj s občasným meškaním dodávky tovaru. Je to turbulentná doba, no aj z nej sa snažíme vyťažiť to dobré a hľadať skôr riešenia, nie vytvárať si problémy.

Boli ste nútení zvýšiť ceny produktov?

Veľmi dobre si uvedomujeme, že situácia nie je ťažká len pre nás. Práve preto sa snažíme ostať čo najviac fér. Najmä pre našich zákazníkov. Naše ceny momentálne držíme tak nízko, ako sa dá.

Nedá sa to síce udržať večne, no ešte počas celého augusta je u nás možné nakúpiť za nízke ceny. Ak teda prerábate alebo staviate, máte stále možnosť na tom neprerobiť a ostať finančne v pohode.

Presvedčte sa sami a navštívte niektorú z našich predajní


Pobočky spoločnosti KERAMIKA SOUKUP SR, s.r.o. Foto: Kreativ Gang




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Keramika Soukup