Obľúbený festival Hory a mesto Žilina ukončí leto vo veľkom štýle


Foto: Obľúbený festival Hory a mesto Žilina ukončí leto vo veľkom štýle

Aj tento rok sa môžete tešiť na obľúbený festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto Žilina. Bude sa konať 24. - 26. augusta 2021 formou letného kina na Stanici Záriečie. Deviaty ročník Hory a mesto Žilina prinesie do kina pod rondlom prehliadku toho najlepšieho z bratislavského materského festivalu Hory a mesto.

Filmy ocenené divákmi aj filmovou porotou sa dostali do našej úzkej žilinskej selekcie. Priaznivci festivalu tak budú mať možnosť pozrieť si na čerstvom vzduchu tú najlepšiu svetovú aj slovenskú horskú filmovú produkciu. Nebudú to len dych berúce športové výkony, tento rok máme pred sebou naozaj silnú a inšpiratívnu zostavu.

  • Vstupné na filmový večer hosťom: 7,00 / 5,00 € (plné / zľavnené)
  • Vstupné na filmový večer bez hosťa: 5,00 / 4,00 (plné / zľavnené) 

Možnosť zakúpenia: www.stanica.sk/event/1236-hory-a-mesto-zilina-24-26-8-2021



Utorok - 24. augusta - 19:00 hod.

Hosť: Rasťo Hatiar
Športovec, kameraman, filmár a producent, ktorý má na svojom konte mnoho známych horských filmov. Nájdete medzi nimi napríklad filmy: Na hranici tieňov, Stratení nomádi, Zabijácka krása, Slepá dôvera, Teória šťastia podľa Rybanského, Vrcholová príťažlivosť aj Nechcený autoportrét. Je držiteľom viacerých prestížnych medzinárodných filmových cien.

Rasťo príde predstaviť svoj posledný film - Nechcený autoportrét.
Ako sám o ňom hovorí: „Doteraz som vždy filmoval príbehy o živote iných, so šťastným koncom, až na tento, ktorý je bohužiaľ o nás.“

Nechcený autoportrét
Réžia: Rastislav Hatiar, 2020 SK, 60 min
Jazyk: slovenčina (orig.)

Keď sa dvaja kamaráti vybrali na výstup do žľabu Veľkého Mlynára, bol vo Vysokých Tatrách nádherný, takmer ideálny deň. Všetko sa náhle zmenilo, keď ich zasiahla lavína. Roman - profesionálny horský záchranár po dlhom páde zahynie, ale Rasťovi sa po dráme spojenej s útrapami a rizikami na hranici života akoby zázrakom podarí prežiť. Kamera, na ktorú celú cestu nakrúcal je podivuhodným riadením osudu nepoškodená. Zasiahnutý hlbokou tragédiou sa napokon s touto skúsenosťou pokúša vyrovnať tak, že v priebehu roka pracuje ako autor televízneho magazínu o horách, kde konfrontuje seba a ďalšie postavy s podobným traumatickým zážitkom. O 9 mesiacov sa na miesto nešťastia vyberie opäť. Ako východisko zložitej psychickej katarzie tak vzniká nechcený autoportrét.

Oslnený (Spellbound)
Réžia: Richard Sidey,  2020, NZ, 5 min
Jazyk: angličtina (orig.)
Titulky: slovenčina

Basejumping vo wingsuit obleku sa často prezentuje ako vzrušujúca adrenalínová zábava. Krátky film Oslnený nás však zavedie hlbšie do kontemplatívnejších aspektov skákania, keď sa David Walden s partiou vydajú do hôr na Novom Zélande. Nádherné scenérie a hypnotická kinematografia nás vytrhnú z každodenného života a zavedú do sveta vzduchu, zeme a lietania.

Vylez z karantény (Lock Down Rock Up)
Réžia: Nico Hambleton,  2020, UK, 11 min
Jazyk: angličtina (orig.)
Titulky: slovenčina

Jerome Mowat nás prevedie výzvami, ktorým čelil ako záchranár v prvej línii na začiatku globálnej pandémie, a lezením, ktoré bolo preňho únikom pred každodennou realitou.

Everest - najťažšia cesta
Réžia: Pavol Barabáš, 2020, SK, 52 min
Jazyk: slovenčina (orig.)


Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Jej autor, najznámejší britský horolezec Chris Bonington, sa vyjadril, že je to nemožné. Ale pre štyroch slovenských horolezcov je to výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu…


Streda 25. augusta - 20:00 hod.

Hosť: Marek Adamov
Cez hory na bicykli navštívil v máji 50 kultúrnych centier podobných Stanici, kde pracuje, a obišiel tak nezávislú kultúrnu mapu a všetky jej diery do sveta.

Dušou oddaný zime (Get Fat)
Réžia: Dan Whelan, 2020, CA, 8 min
Jazyk: angličtina (orig.)
Titulky: slovenčina

Krátky film o zimnej jazde na fatbajkoch v kanadských Skalnatých vrchoch.

Na nafukovačke do Asgardu (Ocean to Asgard)
Réžia: Heather Mosher 2020, CA, 34 min
Jazyk: angličtina (orig.)
Titulky: slovenčina

Štyria kamaráti cestujú svojpomocne na Baffinov ostrov za štyridsaťdňovým dobrodružstvom. Vtipný príbeh plný bigwallových prvovýstupov, zjazdov na divokej vode a arktických plameniakov.

Letom k deťom (Fly The Roof)
Réžia: Harry Seagar, Ryan Wilkes, 2021, NZ, 37 min
Jazyk: angličtina (orig.)
Titulky: slovenčina

Príbeh o štyroch mladých Novozélanďanoch, ktorí vystúpili z komfortnej zóny na cudzom kontinente, aby pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú. Harry, Ryan, Chris a Guid sa zapojili do projektu, v rámci ktorého sa naučia paraglajdovať, vylezú na strechu Afriky – Kilimandžáro a pokúsia sa odletieť z vrcholu najvyššej voľne stojacej hory sveta. Ich hlavným cieľom je vyzbierať 20 000 € prostredníctvom organizácie Wings of Kilimanjaro pre základnú školu Emboreet v Tanzánii. Príbeh o skutočnom dobrodružstve, priateľstve a nesmiernom odhodlaní prispieť k zmene.

Vo svetle noci
Réžia: Matej Pok, 2020, SK, 40 min
Jazyk: slovenčina (orig.)

Svetelné znečistenie je ďalším typom znečistenia planéty, no na rozdiel od plastového znečistenie alebo emisií CO2 nie je stredobodom pozornosti médií. Celosvetový problém svetelného znečistenia exponenciálne narastá každým rokom, zatiaľ však nemá reálne riešenie. Problém, ktorý negatívne ovplyvňuje život zvierat i rastlín, prácu astronómov, no najviac ovplyvňuje zdravie každého z nás.

Pripravili sme pre Vás omnoho viac! Zaujímavých hostí a ďalšie prekvapenia. O tom však nabudúce, nech sa máte na čo tešiť.

Vidíme sa na festivale - tešíme sa na Vás!

 

Miesto: Stanica Žilina - Záriečie
Dátum: 24.08.2021 - 19:00    26.08.2021 - 23:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu