Policajti učili žiakov šmykovať


Foto: Policajti učili žiakov šmykovať Foto: svezenicko.cz

Mladí vodiči, ktorí majú vodičský preukaz jeden až dva roky, zapríčinili minulý rok na území Žilinského kraja až 218 nehôd. Počas prvého štvrťroku v roku 2015 to bolo 49 nehôd. Práve preto je dôležité pripraviť najmä začínajúcich vodičov na začínajúcich vodičov z radov študentov na krízové situácie v cestnej premávke. Práve to si kladie za cieľ projekt Škola šmyku, ktorého druhý ročník sa uskutočnil 3.6.2015 na pôde Dopravnej akadémie v Žiline.

Ťažko na bojisku, ľahko na cvičisku

Význam toho, že žiaci priamo zažijú stresové situácie, vyzdvihol aj riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Ivan Špánik. “Práve tým, že cieľová skupina sú žiaci, ktorí majú vodičský preukaz len krátko. A môžu si sami zažiť, čo to je dostať šmyk a ako ho zvládnuť. Myslím si, že zážitkové veci sú tie najpodstatnejšie a najviac človeku ovplyvnia jeho ďalšie zmýšľanie a schopnosti,” zdôraznil pre TASR povedal Špánik.

“Tentokrát organizátori projektu pre študentov pripravili okrem nácviku zvládania šmyku, prednášky o trestnoprávnej zodpovednosti a precvičenia si základov poskytovania prvej pomoci, širší záber nácviku reálnych situácií v cestnej premávke, napr. aj zrážku s chodcom. Do projektu sa okrem študentov Dopravnej akadémie zapojili aj študenti ďalších stredných škôl zo Žiliny, ktorí sú už držiteľmi vodičského oprávnenia skupiny „B“,” uviedla policajná hovorkyňa Jana Balogová. Pripomenieme smutný prípad z pred niekoľkých dní, kedy zrážku s cúvajucím automobilom neprežila dôchodkyňa.

Vzniká aj simulátor

Akcie sa zúčastnil aj predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, ktorý doplnil informácie o vznikajúcom simulátore v Dopravnej akadémii na Rosinskej ceste. “Je tu simulátor šmyku, ktorý sa bude ešte zdokonaľovať. A naším cieľom je, aby sa tu nielen počas školy šmyku, ale aj cez rok uskutočňovali kurzy pre tých, ktorí budú mať o to záujem. Nielen našich študentov, ale určite dáme priestor aj ľuďom z externého prostredia, ktorí si to budú chcieť vyskúšať. Financujeme to priamo z rozpočtu dotáciou a získaním spolupracujúceho partnera. V tomto prípade je to dlhoročný partner Kia Motors Slovakia, s ktorým spolupracujeme v rámci odborného vzdelávania. Čiže, je to logické vyústenie spolupráce,” doplnil pre TASR Blanár.

Pre vždy aktuálny stav na cestách sledujte Dopravný servis Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu