Turistickú trasu k Hlbockému vodopádu doplnili o nové mostíky, zábradlia, lavičky aj odpadkové koše


Foto: Turistickú trasu k Hlbockému vodopádu doplnili o nové mostíky, zábradlia, lavičky aj odpadkové koše Foto: Obec Hlboké nad Váhom

Turistickú trasu, ktorá vedie z obce Hlboké nad Váhom (okres Bytča) k Hlbockému vodopádu, nedávno zrevitalizovali. Zeleno značený chodník bol doplnený o potrebné prvky turistickej infraštruktúry. Projekt sa zrealizoval vďaka programu Interreg V-A Poľsko - Slovensko a cezhraničnej spolupráci obce Hlboké nad Váhom a jej poľského partnera obce Istebna.

Hlbocký vodopád patrí medzi najatraktívnejšie prírodné úkazy v bytčianskom regióne. Od obce Hlboké nad Váhom je vzdialený približne jeden kilometer. Vodopád, ktorý má výšku 14 metrov a tvar lievika, je zároveň aj horským priechodom spájajúcim obce Hlboké nad Váhom a Súľov.

Atmosféra lokality Hlbockého vodopádu sa stala kulisou pre obľúbené rozprávky ako Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš a Dúhová panna. Lokalita je dostupná aj počas zimného obdobia, vďaka ľadu a cencúľom vytvára prekrásne prírodné divadlo.

Obec zrekonštruovala časti chodníka smerom na rázcestník Pod Roháčom, ktorý je súčasťou rozsiahlej súvislej siete turistických chodníkov v Súľovských skalách. Zrekonštruovaná časť končí pri prírodnej pamiatke Hlbocký vodopád.


„Chodník sa za posledné roky vplyvom tečúcej vody v potoku a vplyvom poveternostných podmienok stal neschodným, respektíve ťažko prejazdným najmä pre deti a starších ľudí. Revitalizácia chodníka pozostávala hlavne z nových mostíkov ponad potok vytekajúci spod vodopádu, z nového zábradlového systému na miestach s náročnejším sklonom terénu,“ uviedla Karina Holešová, starostka obce Hlboké nad Váhom.

Okrem mostíkov a zábradlí pribudli na vybraných miestach jednoduché lavičky a odpadkové koše, doplnené boli tiež informačné tabule a oddychový altán.

Slávnostné otvorenie zrevitalizovaného chodníka je naplánované na štvrtok 29. júla 2021 od 12:00 hod. pri Hlbockom vodopáde. Pre účastníkov bude pripravený kultúrny program v podaní ĽH Janka Rybárika a Sestier Zadubanových. Súčasťou je prehliadka chodníka a občerstvenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Obec Hlboké nad Váhom