Zámok Kunerad získal dotáciu vo výške 600-tisíc eur, ktorá pokryje väčšinu nákladov na obnovu strechy


Foto: Zámok Kunerad získal dotáciu vo výške 600-tisíc eur, ktorá pokryje väčšinu nákladov na obnovu strechy Foto: Facebook / Zámok Kunerad

Obnova zámku v Kunerade, ktorý bol zasiahnutý dvomi požiarmi a roky chátral, napreduje výrazným tempom. Novým majiteľom sa postupnými krokmi darí rekonštruovať poškodené časti a pracovať tak na jeho záchrane. Za posledné mesiace je možné na stavenisku sledovať výrazný posun, čoskoro čaká majiteľov ďalšia veľká investícia do zastrešenia. 

So záchranou zámku pomôže aj Ministerstvo kultúry SR, ktoré nedávno schválilo dotáciu vo výške 600-tisíc eur cez program Obnovme si svoj dom 1.5. Ten je zameraný na podporu projektov ochrany a komplexnej rekonštrukcie národných kultúrnych pamiatok. Získané financie by mali pokryť približne dve tretiny nákladov na stavbu novej strechy.

„Keď sme sa pustili do projektu záchrany Zámku Kunerad, vedeli sme, že na jeho financovanie nebudú stačiť iba naše úspory. Neodradilo nás to, a tak sme od začiatku riešili nielen jeho statické zabezpečenie, dočasnú strechu, projekt obnovy či stavebné povolenia, ale aj možnosti financovania,“ spresňujú majitelia v príspevku na sociálnej sieti.

Ministerstvo kultúry vybralo spomedzi 42 žiadateľov celkovo sedem projektov, ktoré dohromady podporí sumou 4 milióny eur. O výbere podporených projektov v podprograme 1.5 rozhodovala päťčlenná odborná komisia.


Úspešných žiadateľov aktuálne čaká verejné obstarávanie dodávateľov na rekonštrukčné práce. Na ich ukončenie majú čas do konca novembra tohto roka, následne budú ich dotácie schválené a sumy sa upravia podľa výsledkov. Po úspešnom ukončení obstarávaní by mal v priebehu decembra prebehnúť podpis zmlúv. Obnovu za pridelené financie musia zrealizovať do dvoch rokov.

Zámok Kunerad nedávno navštívila aj ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá jeho nešťastný príbeh veľmi dobre pozná. Počas návštevy si prezrela zámok a jeho okolie, pričom ocenila veľkú snahu majiteľov a pokroky vedúce k záchrane a obnove tejto jedinečnej stavby. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu