Horskí záchranári pomáhali vyčerpanej turistke v Malej Fatre a zranenému cyklistovi vo Veľkej Fatre


Foto: Horskí záchranári pomáhali vyčerpanej turistke v Malej Fatre a zranenému cyklistovi vo Veľkej Fatre Foto: Horská záchranná služba

Pekné víkendové počasie opäť vylákalo mnohých ľudí do prírody za turistikou či športom. Návšteva hôr sa však počas uplynulých dvoch dní nezaobišla bez komplikácií či zranení. Horskí záchranári v Žilinskom kraji prijali cez víkend dve žiadosti o pomoc. 

Prvá prišla v sobotu 19. júna z Vrátnej doliny, kde kontaktoval tiesňovú linku 155 slovenský turista, ktorý žiadal pomoc pre svoju 61-ročnú manželku. Počas túry začala pociťovať nevoľnosti spojené s vyčerpaním, s vystavením sa slnku a vysokým teplotám a začali jej tŕpnuť končatiny.

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Malej Fatry zároveň požiadali o súčinnosť posádku leteckých záchranárov zo Žiliny. Na trase k pacientke do oblasti pod Malý Rozsutec ich vrtuľník vyzdvihol na heliporte pod Bobotami. Po vysadení z vrtuľníka pokračovali ku pacientke pozemne.

„Turistov, ktorí omylom zišli zo značeného turistického chodníka, lokalizovali. Turistku nabalili a transportovali za pomoci nosidiel do údolia. Zároveň šiel záchranárom HZS oproti tretí horský záchranár spolu s lekárom Vrtuľníkovej záchrannej služby,“ spresňuje Horská záchranná služba.


V sedle Zákres sa pacientky ujal lekár, ktorý vykonal potrebné prvotné vyšetrenia a zaistil jej intravenózny vstup. Po potrebnom ošetrení bola žena zo sedla transportovaná vrtuľníkom do nemocnice v Žiline. Jej manžel zostúpil v sprievode záchranárov do Terchovej, odkiaľ pokračoval samostatne.

Dnes v dopoludňajších hodinách prijali horskí záchranári žiadosť o pomoc z Bike parku Malinô Brdo. Vo vrchnej časti trate Modrý zamat spadol 37-ročný muž, ktorý si pádom spôsobil luxáciu (vykĺbenie) členka ľavej nohy.

„Na miesto nehody boli vyslaní záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra, ktorí poskytli zranenému mužovi neodkladnú prvú pomoc. Následne pacienta za pomoci nosidiel a lanovej techniky pozemne transportovali po trati na parkovisko,“ uvádza Horská záchranná služba.

Horskí záchranári zraneného muža z Rumunska transportovali terénnym vozidlom do nemocnice v Ružomberku, kde absolvoval ďalšie vyšetrenia a bol ošetrený.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba