Na horách sa začala turistická sezóna, niekoľko chodníkov v Žilinskom kraji je ťažko priechodných


Foto: Na horách sa začala turistická sezóna, niekoľko chodníkov v Žilinskom kraji je ťažko priechodných Foto: ilustračné / pixabay.com

V utorok 15. júna sa oficiálne začala letná turistická sezóna a otvorili sa všetky turistické trasy, kde platila zimná sezónna uzávera. S výnimkou niektorých úsekov vo vyšších polohách a na severne orientovaných expozíciách Vysokých a Západných Tatier už takmer všade prevládajú letné podmienky.

Vo Veľkej Fatre, v Kremnických vrchoch a v Lúčanskej Malej Fatre sú turisticky značené chodníky (TZCH) už bez snehovej pokrývky, avšak na niektorých miestach sa môžu nachádzať popadané stromy. Jednou z takýchto lokalít je aj trasa z Vrícka na Kľak (zelený TZCH), kde je nad Kľackým vodopádom ťažko priechodný chodník z dôvodu popadaných stromov.

V Malej Fatre, Kysuckých Beskydách, Moravsko-sliezskych Beskydách, v Kysuckej vrchovine a v Javorníkoch rovnako prevládajú letné podmienky. Z dôvodu bezpečnosti je uzavretý žltý chodník Chrbát Stohu - Medziholie tzv. Stohová. Pre popadané stromy je ťažko prechodný zelený TZCH zo sedla Brestov na Javorinu a v termíne od 6. júna do 15. augusta je z dôvodu ochrany prírody uzatvorený zelený TZCH z Tiesňav cez Boboty na Vrchpodžiar.

Horská záchranná služba odporúča pred zahájením letnej turistickej sezóny všetkým návštevníkom horských oblastí, aby si každú túru dobre naplánovať a trasu prispôsobili svojim schopnostiam a podmienkam v danej oblasti. Na túry  je potrebné odchádzať v skorých ranných hodinách s ohľadom na výskyt popoludňajších búrok, ktoré môžu byť v horskom prostredí veľmi nebezpečné.


„Pri plánovaní túry treba sledovať počasie, meteorologické výstrahy či výstrahy HZS. Vziať si so sebou nabitý mobilný telefón, mapu, náhradné a nepremokavé oblečenie,  dostatok tekutín, niečo na doplnenie energie, lekárničku, svetelný zdroj,  pevnú obuv s vhodnou podrážkou, poprípade paličky a ak sa na zvolenej trase ešte nachádza sneh, tak aj výzbroj potrebnú na bezpečný prechod takýmito úsekmi,“ spresňuje Horská záchranná služba.

Turistom sa neodporúča chodiť do hôr samým. Pokiaľ sa aj rozhodnú ísť, je dobré informovať o trase a čase návratu svojich blízkych, ktorí by vedeli v prípade potreby záchranárom poskytnúť informácie. Pre prípad núdze, z dôvodu urýchlenia záchrannej akcie a poskytnutia pomoci, je vhodné mať v mobilnom telefóne nainštalovanú Aplikáciu HZS, prostredníctvom ktorej je možné priamo kontaktovať pomoc či už cez hovor alebo SMS so súčasným zaslaním GPS polohy.

V aplikácii sa nachádzajú aj potrebné informácie o aktuálnych podmienkach, výstrahách v danej oblasti, kontakty na najbližšie oblastné strediská HZS s GPS súradnicami a zobrazením na mape, polohu najbližších chát a v neposlednom rade aj umiestnenie AED defibrilátorov v horskej oblasti.

V aplikácii je k dispozícii Kniha vychádzok, kde je možné nahlásiť trasu, ktorú plánujete absolvovať a čas návratu. V prípade záchrannej akcie tak majú záchranári k dispozícii dôležité informácie, ktoré môžu rovnako významným spôsobom prispieť k urýchleniu poskytnutia pomoci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba