Výročie Žiliny pripomenie kovový portál pred radnicou, pozrite si ďalšie návrhy


Foto: Výročie Žiliny pripomenie kovový portál pred radnicou, pozrite si ďalšie návrhy
Galéria: 17 fotiek
Foto: ÚHA

Výročie Žiliny pripomenie kovový portál pred radnicou, pozrite si ďalšie návrhy

700. výročie udelenia prvých mestských výsad Žiline v roku 1321 kráľom Karolom I. Róbertom z Anjou pripomenie Žilinčanom a návštevníkom mesta kovový časový portál, rozhodla o tom porota vo výtvarno-architektonickej súťaži. Víťazné dielo vyberala päťčlenná komisia z návrhov 21 autorských kolektívov. 

Nerezový kruh umiestnia pred Radnicu mesta Žilina a jeho autori Mgr. Tomáš Ciller, Mgr. Slavomír Fondrk a Ing. arch. Radoslav Jankovič si, okrem iného, sľubujú aj vytvorenie akéhosi priestoru pre zaujímavé schôdzky či stretávanie sa. V súťaži udelila komisia aj ďalšie ceny. 


Na druhom mieste sa ocitol návrh šesť metrov vysokej sochy z dielne žilinských umelcov, pri ňom ale porota vyjadrila obavy o to, či verejnosť pochopí, že ide o sochu: „Dielo zaujalo porotu svojou prácou so symbolikou, výtvarnou čistotou a minimalizmom, zároveň bolo citlivo umiestnené v priestore pred radnicou. Otázky poroty smerovali k vnímaniu objektu, či laická verejnosť bude vnímať takto výrazne zredukovaný objekt ako sochu.“

Zdroj: ÚHA, MgA. Michal Janiga, Mgr. Ing. Marek Sobola, PhD.

Ďalším zaujímavým návrhom bola projekcia pomocou videomapovania z radnice na priestor pred ňou, symbolicky mal využívať 12 kameňov osadených na námestí namiesto kociek, ktoré boli navrhnuté ako “míľniky”. Kamene by niesli názov obcí a mesta v rádiuse okolia Žiliny. Zároveň by v rádiuse míle boli na týchto miestach umiestnené stĺpy s informačnými prstencami. 

„Veľmi zaujímavý „multimediálny“ a „multipriestorový“ koncept. Ale prevážila obava z dlhodobého fungovania projekcie, viditeľnosti videomappingu cez deň ale aj v noci s relatívne vysokou intenzitou nočného osvetlenia na námestí,“ skonštatovala porota. Ďalší prihlásený a ocenený návrh je využitie siluet portrétov tvárí dvoch panovníkov. Všetky ocenené návrhy zverejnil Útvar hlavného architekta mesta Žiliny a pozrieť si ich môžete vo fotogalérii.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu