VIDEO: Kúsok od zničenej hojdačky v Lietavskej Svinnej sa nachádza ďalšia, ktorá visí nad jazerom


Foto: VIDEO: Kúsok od zničenej hojdačky v Lietavskej Svinnej sa nachádza ďalšia, ktorá visí nad jazerom

V roku 2018 vznikla pri Žiline lákavá atrakcia, ktorá postupne priťahovala čoraz viac záujemcov. Na vrchu Skalka nad obcou Lietavská Svinná umiestnili dobrovoľníci adrenalínovú hojdačku, ktorá poskytovala jedinečný zážitok v podobe letu vo výške približne 30 metrov.

Prevádzku hojdačky však sprevádzali viaceré problémy. Obyvateľov Lietavskej Svinnej trápil najmä zvýšený počet áut, ktoré sa im premávali ulicami, keď sa ľudia presúvali za atrakciou. Problematické bolo aj parkovanie na súkromných pozemkoch. Strom, na ktorom bola hojdačka zavesená, napokon niekto spílil.

Ľudia tak o atrakciu úplne prišli, preto začali vyhľadávať v okolí podobné miesta. Dve napokon objavili na území Žilinského kraja v susedných okresoch. Nejde síce o rovnaké adrenalínové hojdačky vo výške, ako bola tá pri Žiline, obe ale ponúkajú krásne výhľady na okolité hory a krajinu. Jedna z nich je umiestnená nad obcou Oščadnica (okres Čadca) a druhá nad obcou Zázrivá (okres Dolný Kubín).

Lákavou sa však postupne stala aj druhá hojdačka pri obci Lietavská Svinná, o ktorej sa na sociálnych sieťach veľmi nehovorilo. Síce neposkytuje pekné výhľady, zato vďaka svojmu umiestneniu taktiež ponúka určitý adrenalínový zážitok. Hojdačka je zavesená nad jazerom a jej štartovacia plocha začína v kopci.


Mapa

Hojdačka v Oščadnici visí na približne 7 metrov dlhom lane a prístup k nej je možný len pešo. Cesta k nej vedie priamo z obce - časť Lalík, približne tri a pol kilometra po žltej značke. Náročnosť trasy nie je veľká a cesta tam aj späť trvá menej než tri hodiny. Náhľad na celú trasu poskytuje táto mapa.

Zázrivská hojdačka ponúka nádherné výhľady na Kubínsku hoľu, Osnicu, Chleb aj Kriváň. Svoju popularitu si získala najmä vďaka množstvu fotografií zverejnených na sociálnej sieti Instagram. Dopraviť sa k nej je možné pešo ale i autom. Prístupová komunikácia však nie je udržiavaná a ide skôr o poľnú cestu.

Pokiaľ máte radi prechádzky, auto môžete nechať zaparkované pod kopcom na odstavnej ploche a prejsť trasu dlhú približne 4 kilometre pešo. Pri miernom tempe vám presun zaberie necelú hodinu. Prehľad o presnej trase získate v tejto mape.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu