700. výročie Žiliny pripomenie štvormetrový kovový portál v tvare kruhu. Umiestnia ho pred radnicu


Foto: 700. výročie Žiliny pripomenie štvormetrový kovový portál v tvare kruhu. Umiestnia ho pred radnicu Foto: ÚHA

Tento rok si Žilinčania pripomínajú 700 rokov od udelenia prvých mestských výsad Žiline v roku 1321 kráľom Karolom I. Róbertom z Anjou, za týmto účelom vyhlásil Útvar hlavného architekta mesta Žiliny súťaž. Jej cieľom bolo získať výtvarné dielo na oslavu výročia. Dnes už sú známe výsledky, záujem vytvoriť kus umenia na hlavné žilinské námestie prejavilo až 21 autorských kolektívov.

O víťazoch rozhodovala porota v zložení Mgr. art. Juraj Poliak (predseda poroty), Ing. arch. Rudolf Chodelka, doc. Róbert Brun, Ing. arch. Peter Nezval a Mgr. art. Peter Bohuš. Víťazným návrhom je štvormetrový kovový kruh, ktorý má pripomínať portál a bude umiestnený pred žilinskou radnicou. Jeho autori Mgr. Tomáš Ciller, Mgr. Slavomír Fondrk a Ing. arch. Radoslav Jankovič zaujali porotu premysleným umiestnením v území:

„Víťazný návrh zaujal porotu svojou čistotou, jednoduchosťou, hravosťou a zároveň premysleným umiestnením v priestore. Návrh je pomerne dominantný, ale zároveň veľmi dobre koexistuje s okolím,“ zhodnotili porotcovia víťazný návrh za ktorý si autori odniesli odmenu 2500 eur. 

Stane sa známym bodom?  

Na povrchu bude portál kombinovať dva nerezy - štruktúrovaný, nachádzajúci sa na vonkajšom plášti a pripomínajúci tepaný starý kov, a brúsený, ktorý má evokovať súčasnosť vo vnútri. Zaujímavosťou návrhu sú aj nápisy na vnútornej strane. Orientované sú tak, aby sa návštevníci pri čítaní museli obrátiť smerom k radnici:


„Nemenej dôležitý je vzťah kruhu k radnici, celý kruh a nápisy na ňom sú situované tak, aby ľudia stáli čelne k radnici. Nuž, radnica si vyžaduje pozornosť, rešpekt. Napokon, jedno z výročí sa jej priamo týka - paritné zastúpenie žilinských Slovákov v mestskej rade,“ vysvetľuje autorská trojica.

Celému dielu bude dominovať na vrchole kruhu perforovaný nápis k 700. výročiu založenia Žiliny. Vďaka tomu, že objekt bude z nerezu, bude imúnny voči vode a počasiu a mal by mať dlhú trvácnosť. Víťazný kovový portál zapadne do prostredia, svojim tvarom kontrastuje so štvorcovým námestím.

Autori predpokladajú, že dizajn by mohol lákať ľudí napríklad k spoločným fotografiám: „Predpokladáme, že výrazný, no neagresívny tvar, bude lákať ľudí k spoločným schôdzkam, stretnutiam, spomienkovým fotografiám. Vieme si predstaviť organizovanie malých koncertov.“

Podobne výrazné dielo môže mať podstatný vplyv na prilákanie turistov a rozpoznateľnosť mesta, obdobne napríklad v zime Žilina umiestňuje veľkú svetelnú dekoráciu v tvare gule, ktorá sa, najmä na sociálnych sieťach, stáva známym identifikátorom Žiliny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu