Kia pri Žiline funguje v štandardnej prevádzke, výpadok polovodičov zatiaľ výrazne nezasiahol výrobu


Foto: Kia pri Žiline funguje v štandardnej prevádzke, výpadok polovodičov zatiaľ výrazne nezasiahol výrobu Foto: ilustračné

V polovici apríla oznámil bratislavský závod Volkswagen nábor stoviek nových zamestnancov v krátkom časovom úseku, podobne zvyšovať počet pracovníkov sa chystá aj nitriansky závod Jaguar Land Rover. Kia Motors pri Žiline zatiaľ neplánuje zvýšiť stanovenú výrobnú kapacitu, cieľom je splniť nastavený výrobný plán pre tento rok.

Bratislavský Volkswagen síce avizuje nábor nových zamestnancov, zároveň však od včerajšieho dňa prerušil výrobu SUV vozidiel až do piatku 7. mája. Dôvodom je nedostatok polovodičových súčiastok, s tým sa pasuje celý trh automobilovej výroby.

Fabrika pri Žiline zatiaľ funguje v štandardnej prevádzke a podľa hovorcu nie je možné predpovedať, či globálny problém s nedostatkom polovodičov zasiahne aj ich výrobu:


„Je to veľmi komplexná téma a je ťažké predpovedať dokedy bude tento celosvetový problém pretrvávať. Výrazným nárastom spotreby a predaja rôznych digitálnych produktov, ktoré nevyhnutne potrebujú polovodičové komponenty vznikla situácia, kedy výroba čipov nedokázala rásť rovnakým tempom. Situáciu aj naďalej veľmi pozorne sledujeme a vyhodnocujeme. V prípade potreby výrobu budeme optimalizovať v súlade s možnosťami dodávok,“ doplnil Tomáš Potoček z Kia Motors Slovakia.

Ak by k výpadku dodávok polovodičov došlo a v dôsledku toho by bola odstavená výroba, nebolo by to prvýkrát v tomto roku. Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom musela prerušiť výrobu v marci na jeden deň. Za nedostatkom čipov pre automobilky stojí nárast záujmu o polovodičové výrobky v iných odvetviach, do ktorých výrobcovia presunuli dodávky z dôvodu, že pre pesimistickejšie odhady boli objednávky svetových automobiliek na vrchole pandémie krátené.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu