Mestský web Žiliny krátko po spustení smeroval na doménu vo vlastníctve druhého uchádzača súťaže


Foto: Mestský web Žiliny krátko po spustení smeroval na doménu vo vlastníctve druhého uchádzača súťaže Foto: ilustračné - pixabay.org

Mesto Žilina a jeho obyvatelia môžu konečne využívať novú webstránku, za ktorú spolu s mobilnou aplikáciou zaplatila radnica sumu viac ako 48 tisíc eur. Web bol po počiatočných problémoch spustený pred niekoľkými dňami.

Celý proces obstarávania vyvolal pochybnosti, keďže do neho neboli prizvané IT spoločnosti zo Žiliny a súťaž na výber dodávateľa trvala len 7 pracovných dní. V nezvykle krátkej lehote stihla predložiť svoje ponuky len štvorica spoločností. 

Ako sme upozorňovali v minulosti, tie spája viac ako len účasť v súťaži. Mesto Žilina vo svojom stanovisku nevidí problém, že sa zapojili tie isté firmy ako napríklad v Banskej Bystrici. Z legislatívneho hľadiska to problém naozaj nie je, v kombinácii s krátkymi lehotami to však vyvoláva otázky.

Takisto prepojenia osôb zo zúčastnených firiem v neziskovej organizácii nepovažuje mesto za problematické, keďže medzi členmi sú aj samosprávy alebo štátna spoločnosť. 

„Zakladajúcimi členmi ITcubator n.o., Nám. sv. Egídia 44, 058 01 Poprad je jedenásť spoločností. Pri neziskových organizáciách, keďže nevytvárajú zisk a zakladajúcimi členmi je Mesto Poprad, Prešovský samosprávny kraj, SPP či Slovanet, je vysoko nepravdepodobné že ide o účelové či inak kolúzne prepojenie.“


O zákazku nakoniec súťažili štyri firmy ktoré predložili ponuky - okrem víťaznej MVI Technology aj Creative Web, CREANET a Choco3 web. Z tohto pohľadu došlo k zaujímavej situácii, na ktorú nás v sobotu upozornil čitateľ.

Doména zilina.sk krátko po nasadení nového riešenia smerovala na doménu spoločnosti Choco3 web. Zdroj: čitateľ

Krátko po nasadení nového riešenia smerovali niektoré stránky na doménu za.tridevel.com. Podľa registra záznamov domén WHOIS patrí táto konkrétna doména nie víťaznej spoločnosti, ale inej, ktorá sa rovnako do súťaže zapojila.

Pri tridevel.com ukazujú záznamy ako registrujúci organizáciu firmu Choco3 web s.r.o.

Majiteľom domény je Choco3 web. Zdroj: whois.com



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu