FOTO + VIDEO: Dnes podpísali zmluvu na dostavbu tunela Višňové, sprejazdnený má byť do konca roka 2023


Foto: FOTO + VIDEO: Dnes podpísali zmluvu na dostavbu tunela Višňové, sprejazdnený má byť do konca roka 2023
Galéria: 9 fotiek

Dnes 23. apríla došlo v priestoroch staveniska tunela Višňové pri Žiline k podpisu zmluvy medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a spoločnosťou SKANSKA ako novým zhotoviteľom. Tá sa zaviazala, že rozostavanú diaľnicu dokončí za necelé dva roky a za cenu 255 miliónov eur.

O dostavbu tohto dôležitého úseku pri Žiline sa okrem Skansky uchádzali aj združenia Metrostav či Strabag, Doprastav, Váhostav, TuCon. Víťazná ponuka vychádzala najvýhodnejšie nielen z hľadiska ceny ale aj ďalších kritérií, z ktorých najväčšiu váhu má práve termín dokončenia.

Združenie spoločností Metrostav ponúklo v súťaži cenu 320 miliónov eur a združenie Strabag, Doprastav, Váhostav sumu 294 miliónov eur.

Projekt posúdil Útvar hodnoty za peniaze MF SR, inštitút INEKO, súťažné podklady boli taktiež predmetom ex ante kontroly zo strany ÚVO. Tendrovú dokumentáciu odsúhlasilo aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Podpisu zmluvy s novým zhotoviteľom sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger, predseda národnej rady Boris Kollár a minister dopravy Andrej Doležal.

V príhovore premiér kritizoval neschopnosť predchádzajúcich vlád dokončiť tento kľúčový úsek, ktorý momentálne patrí medzi priority súčasnej vlády.

„Hoci tu ako vláda Slovenskej republiky nestojíme prvýkrát, pretože vlády tu už stáli viackrát, ale verím, že dnes je to iné. Je skvelé, že budeme mať tento úsek, ktorý prinesie veľký benefit pre vodičov, ktorí jazdia po Slovensku a rovnako aj pre obyvateľov priľahlých obcí,“ uviedol premiér Eduard Heger.



Po vybudovaní a sprejazdnení diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala dôjde k odľahčeniu Žiliny a cesty pod Strečnom o niekoľko tisíc áut denne. V súčasnosti prechádza pod Strečnom približne 27-tisíc vozidiel denne, z ktorých je viac než 5-tisíc kamiónov.

Stavba je financovaná z eurofondov cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Dotáciu je potrebné vyčerpať najneskôr do konca roka 2023. Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti verí, že tento termín je možné stihnúť a tunel sprejazdniť načas.

„Keď mi pán minister pred rokom dal tú dôveru, aby som viedol Národnú diaľničnú spoločnosť, tak úloha číslo jedna bolo dosúťažiť a vybrať zhotoviteľa pre tunel Višňové. Bola to náročná tímová práca, napriek všetkým prekážkam sa to podarilo. Ani nepripúšťame iný termín, v decembri 2023 sa tu bude jazdiť,“ povedal predseda predstavenstva NDS Juraj Tlapa.

Galéria: 9 fotiek

Podľa ministra dopravy by sa mohlo odovzdanie tunela Višňové do užívania motoristom v prípade priaznivého vývoja situácie podariť spoločne s ďalším úsekom Hubová - Ivachnová. Motoristi by tak ušetrili desiatky minút pri cestovaní z Bratislavy do Košíc a späť a vyhli sa kolónam.

„Odkedy som nastúpil na rezort dopravy, tak z veľkej časti veci najmä sanujem, z veľkej časti je to krízový manažment. A preto je načase, aby sme začali stavať koncepčne a systémovo. Ja už v pondelok na koaličnej rade a v stredu na vláde predstavím strategický dokument, ktorý sa volá Harmonogram výstavby cestnej infraštruktúry. Je to akýsi manuál pre túto aj budúce vlády do roku 2030, ako, čo a kde stavať,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal.

Zhotoviteľ úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala si postupne preberie stavenisko a prvé práce začne vykonávať oficiálne od 10. mája 2021.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu