Na colníkov v Žiline sa obracajú ľudia pri zadržaní zásielky pre dokumentáciu, riešiť to má pošta


Foto: Na colníkov v Žiline sa obracajú ľudia pri zadržaní zásielky pre dokumentáciu, riešiť to má pošta Foto: Colný úrad Žilina

Colný úrad (CÚ) Žilina dnes informuje o množiacich sa prípadoch telefonátov na zamestnancov úradu zo strany objednávateľov tovaru z tretích štátov. Tí sa v snahe informovať sa o stave zásielky obrátia na colnicu, keďže dostanú notifikáciu s textom „Zadržaná na colnici – Chýbajúca/nevhodná faktúra“. Hovorkyňa CÚ Žilina vysvetľuje, že adresáti sa musia obrátiť na Slovenskú poštu:

„Colníci z Pobočky colného úradu Žilina – Pošta, ktorým často telefonujú, ich vybaviť nemôžu. Na colníkov z Pobočky colného úradu Žilina – Pošta sa denne telefonicky obráti približne 40 adresátov zásielok dovážaných z tretích krajín, hlavne z Ázie a Veľkej Británie. Pýtajú sa, v akom stave sú ich zásielky, či kedy budú doručené. Reagujú na poštové oznámenie alebo mailovú notifikáciu s textom „Zadržaná na colnici – Chýbajúca/nevhodná faktúra“, ktoré dostanú od prepravcu - Slovenskej pošty. Po tejto informácii si mylne myslia, že zásielku majú v rukách colníci. V skutočnosti sa však nachádza v sklade Slovenskej pošty a čaká na colné konanie,“ objasňuje hovorkyňa.

Ak si príjemca tovaru zvolí na zastupovanie v colnom konaní Slovenskú poštu, potom za neho vybaví všetky formality a tovar mu doručí na požadovanú adresu. O zásielke má kompletné informácie a je jediná oprávnená ich poskytnúť osobe, ktorú zastupuje.  Colníci z Pobočky colného úradu Žilina – Pošta, od ktorých sa adresáti často dožadujú odpovedí, nemôžu do tohto vzťahu zasahovať.

„Kontrolu tovaru, dokladov a vyčíslenie dovozných platieb vykonajú až po tom, keď Slovenská pošta disponuje potrebnými dokladmi k tovaru a podá za adresáta colné vyhlásenie,“ dodáva Chríbiková.


 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina