Zmena zákona umožní mestským policajtom pokutovať zlé parkovanie formou objektívnej zodpovednosti


Foto: Zmena zákona umožní mestským policajtom pokutovať zlé parkovanie formou objektívnej zodpovednosti

V uplynulých dňoch vláda schválila novelu zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje spôsob, akým môžu mestá a obce riešiť nesprávne parkovanie. Samosprávy doteraz nemali možnosť uplatňovať objektívnu zodpovednosť pri riešení deliktov a museli tak zakladať na autá blokovacie zariadenia. Po príchode vodiča následne vec doriešili osobne udelením sankcie.

Kompetencie miest a obcí sa vďaka zmene zákona o túto možnosť rozšíria. Uplatňovať objektívnu zodpovednosť na vydávanie pokút za porušenia pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel tak nebude mať iba policajný zbor ale aj mestské a obecné polície.

V súčasnosti je možné správny delikt držiteľa vozidla (tzv. objektívna zodpovednosť) prejednať len vtedy, ak je zaznamenaný technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor. Obec či mesto nemôže vyhotovovať dôkazy ani vydávať meritórne rozhodnutia.

„Policajný zbor nemá dostatočné personálne ani technické kapacity na riešenie všetkých protiprávnych skutkov v cestnej premávke. Z uvedeného dôvodu je potrebné, aby obec mala možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností a tak zabezpečiť, aby pri prevádzkovaní jeho motorového vozidla boli dodržiavané pravidlá cestnej premávky spočívajúce v zákaze zastavenia alebo státia vozidiel v územnej pôsobnosti konkrétnej obce,“ uvádza sa v stanovisku Úradu vlády.

Technický prostriedok určený na zabránenie odjazdu vozidla, nazývaný aj papuča, prestane vďaka zmene zaťažovať policajtov aj vodičov. Používanie blokovacích zariadení spôsobuje príslušníkom polície pri riešení časové zdržania, to isté platí aj u motoristov, ktorí musia často na príchod hliadok dlho čakať.


Po novom získa samospráva možnosť pokutovať držiteľa vozidla za porušenie jeho povinností formou objektívnej zodpovednosti, na čo stačí dôkaz v podobe fotografie. Sankcia za nerešpektovanie predpisov bude následne doručená poštou na jeho adresu.

Novela zákona upravuje aj spôsob vyberania sankcií. Príjmy z pokút po novom nepoputujú do štátneho rozpočtu, ale zostanú v obecnej alebo mestskej kase. Mestské polície navyše môžu používať na odhalenie priestupkov pri parkovaní autá so špeciálnym monitorovacím zariadením.

Mesto Martin už v minulom roku testovalo najmodernejšiu technológiu na stredoeurópskom trhu zameranú na on-line kontrolu parkovania. Obyvatelia počas leta stretávali v uliciach nové inteligentné monitorovacie vozidlo CamCar vybavené niekoľkými kamerami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu