Počas výkopových prác v Bytči objavili delostreleckú mínu z druhej svetovej vojny, obyvateľov evakuovali


Foto: Počas výkopových prác v Bytči objavili delostreleckú mínu z druhej svetovej vojny, obyvateľov evakuovali Foto: KR PZ Žilina

Dnes 29. marca 2021 bola počas výkopových prác v Bytči objavená stará delostrelecká mína. Ide o mínu kalibru 80 mm nezistenej výroby, ktorá pochádza z obdobia druhej svetovej vojny. O náleze informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline na sociálnej sieti.

Mína bola objavená v blízkosti bytového domu, miesto nálezu zaistila polícia. Privolaný pyrotechnik vykonal prepátranie blízkeho okolia, pričom v oblasti nepotvrdil žiadne ďalšie výbušniny. Na zabezpečenie ochrany života a zdravia policajti evakuovali obyvateľov bytovky.

„Ak pri prechádzke v lese alebo obrábaní poľa, či inej činnosti nájdete muníciu, rozhodne s ňou nemanipulujte, nevyberajte ju a nenoste na policajné oddelenie. Miesto nálezu čímkoľvek označte a bezodkladne kontaktujte políciu na bezplatnej linke 158. Polícia preverí či sa jedna o muníciu a rozhodne o ďalšom postupe a spôsobe zlikvidovania munície,“ spresňuje KR PZ Žilina.

Polícia upozorňuje na nebezpečenstvo hroziace pri neodbornej manipulácii s nájdenou muníciou. Takáto munícia je aj napriek veku zvyčajne plne funkčná a nesprávna manipulácia by mohla spôsobiť fatálne následky.


Začiatkom marca tohto roka bola nájdená nepoužitá munícia z obdobia druhej svetovej vojny aj v lese pri Ružomberku. Po zaistení bola odovzdaná na bezpečnú likvidáciu.

Objaviť starú muníciu je možné nielen v lesoch ale aj pri obrábaní poľnohospodárskej pôdy či dokonca pri zemných výkopových prácach. V minulosti došlo k nálezom aj v zastavaných oblastiach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina