Mestský web Žiliny nebol dodaný včas, súťaž na výber dodávateľa trvala 7 pracovných dní


Foto: Mestský web Žiliny nebol dodaný včas, súťaž na výber dodávateľa trvala 7 pracovných dní Foto: ilustračné - unsplash

V októbri zverejnila žilinská radnica výzvu na predkladanie ponúk pre zákazku na spracovanie prezentačnej webovej stránky a mobilnej aplikácie pre mesto Žilina.

Napriek stanovenej lehote dodania nového riešenia do konca roka ale Žilinčania využívajú starú verziu webového sídla. Dôvodom je požiar datacentra v Štrasburgu, v ktorom bola umiestnená aj dátová prevádzka súvisiaca s webom mesta Žilina.

Už pred vypnutím z objektívnych dôvodov mesto reklamovalo nedostatky. Spoločnosť MVI Technology mala ako víťaz zákazky približne dva mesiace na dodanie kompletného riešenia webstránky aj prislúchajúcej mobilnej aplikácie.

Ešte kratší bol čas pri výbere dodávateľa, potenciálni uchádzači mali na zváženie ponuky dvanásť dní - toľko uplynulo od 16. októbra, kedy bola výzva zverejnená, do 27. októbra, kedy boli oznámené výsledky. V deň oznámenia bola zároveň podpísaná zmluva zo strany poskytovateľa.

Keďže medzi dňom zverejnenia a dňom oznámenia boli dva víkendy, aj v prípade, že by sa dodávatelia dozvedeli o súťaži hneď v prvý deň, na podanie ponuky mali len 7 pracovných dní. Zápis z vyhodnotenia prieskumu trhu ukazuje, že sa do súťaže zaregistrovalo alebo bolo oslovených päť spoločností. Ponuku predložili štyri z nich, ich cenové návrhy boli v rozpätí 1280 eur s DPH.

Poradie uchádzačov a ceny

1. MVI Technology s. r. o. - 48 720 € s DPH
2. Creative Web, s.r.o. - 49 200 € s DPH
3. CREANET, a.s. - 49 800 € s DPH
4. Choco3 web s.r.o. - 50 000 € s DPH

Krátke lehoty a firmy s prepojeniami

Jedinou firmou, ktorá nepredložila ponuku, je Univerie s. r. o z Košíc. Do júla 2020 sa volala MVI a do tejto doby v nej figuroval štatutár víťaznej firmy MVI Technology s. r. o. Lukáš Bednár. 

Zvyšné štyri firmy si nie sú navzájom neznámou, napríklad v decembri 2018 súťažili tri z nich o zákazku na mobilnú aplikáciu mesta Banská Bystrica. Mesto vtedy vyzvalo len tieto tri spoločnosti - Choco3 web, Creative Web a MVI Technology, ktorá zákazku v Bystrici aj získala.

Predstavitelia firiem CREANET, MVI Technology a Univerie sú zapísaní ako koneční užívatelia výhod v neziskovej organizácii (f)ITcubator. Spoločnosť Creative Web prevádzkuje rezervačný systém Bookio na doméne bookio.com, na doméne bookioplatform.sk s rovnakým logom a dizajnom však už poskytuje služby spoločnosť Bookio Platform, s. r. o.. V nej je spoločníkom zástupca víťaznej firmy MVI Technology.

Keďže sa do súťaže prihlásili firmy, ktorých predstavitelia majú vzájomné prepojenia, je otázne, či mesto súťaž vypísalo len formálne, alebo skutočne hľadalo najlepšieho dodávateľa. Lehoty na predloženie ponuky aj následné vytvorenie webového sídla spolu s mobilnými aplikáciami pre dve platformy totiž takmer vylučujú zapojenie firiem, ktoré už obdobným riešením vopred nedisponujú.


Radnica zaplatila, hoci dielo nebolo dodané ako celok

Nakoniec zmluvnú lehotu dodania predmetu zákazky nedodržala ani víťazná spoločnosť MVI Technology. Podľa hovorcu mesta nastali prekážky dodania na strane dodávateľa. Zmluva špecifikuje, že dielo musí byť uvedené do riadnej prevádzky najneskôr do 30. decembra 2020. Riadna prevádzka znamená sprístupnenie na doméne www.zilina.sk.

K tomu nedošlo, mesto aj tak uhradilo v závere roka vystavenú faktúru. Radnica argumentuje, že predmet zmluvy bol dodaný včas: „Dielo bolo dodané v termíne na základe zmluvy, čo bolo dôvodom na podpis protokolu a uhradenie faktúry. Až ďalšia analýza odhalila absentujúcu funkčnosť a následné odoslanie reklamácie v zmysle zmluvy. Dielo bolo spustené 26. 2. 2021,“ doplnil Vladimír Miškovčík.

Pred rokom riešili s problémy s dodaním mobilnej aplikácie aj predstavitelia mesta Banská Bystrica. Ani tu nestihla spoločnosť MVI Technology dodať dielo ako celok včas, miestna radnica však zaplatila pred úplným dodaním a nevymáhala si ani zmluvnú pokutu:

„Tým, že kontrolovaný subjekt (Mesto Banská Bystrica) zaplatil za dodanie nedokončeného diela ako celku s vadami v plnej výške v rozpore s ustanoveným alebo určeným spôsobom nakladania s verejnými prostriedkami (zmluvné podmienky) porušil finančnú disciplínu v zmysle § 31 ods. 1 písm. k) zákona o rozpočtových pravidlách, si neuplatnil zmluvnú pokutu v zmysle čl. III bod 5 zmluvy porušil finančnú disciplínu v zmysle § 31 ods. 1 písm. k) zákona o rozpočtových pravidlách,“ konštatoval 17. marca 2020 hlavný kontrolór mesta Banská Bystrica Ján Šabo.

Zmluvnú pokutu si neuplatňuje ani žilinská samospráva, namiesto toho uzatvorila s dodávateľom dohodu, ktorá rieši zmluvné vzťahy vyplývajúce z nárokov na odstránenie vád.

„Jej obsahom je okrem iného aj dojednaná pokuta vo výške 28 720 eur, ak dodávateľ do konca apríla neodovzdá dohodnutý predmet zmluvy. Základným zámerom mesta je mať dodanú funkčnú webstránku a aplikáciu v zmysle požiadaviek vyplývajúcich zo zmluvy o dielo a mesto urobí všetko pre to, aby ju zabezpečilo v čo možno najkratšom čase,“ doplnil hovorca mesta.

Aktualizácia o stanovisko Mesta Žilina

Zakladajúcimi členmi ITcubator n.o., Nám. sv. Egídia 44, 058 01 Poprad je jedenásť spoločností. Pri neziskových organizáciách, keďže nevytvárajú zisk a zakladajúcimi členmi je Mesto Poprad, Prešovský samosprávny kraj, SPP či Slovanet, je vysoko nepravdepodobné že ide o účelové či inak kolúzne prepojenie.

Ak Banská Bystrica vyzvala tri spoločnosti, ktoré vyzvalo aj mesto Žilina (vyzvalo 4 spoločnosti) Choco3 web, Creative Web a MVI Technology, to neznamená že sa tieto spoločnosti už nemôžu zúčastniť iných verejných obstarávaní.

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu