VIDEO: Na Rajeckej ceste sa dostávajú autá do protismeru, polícia zatiaľ nikoho nepokutovala


Foto: VIDEO: Na Rajeckej ceste sa dostávajú autá do protismeru, polícia zatiaľ nikoho nepokutovala

Posledný januárový týždeň bol v Žiline otvorený nový diaľničný privádzač a úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Už počas prvých dní sa objavili prvé problémy v podobe vodičov, ktorí nerešpektujú dopravné značenie či jazdia po pamäti a vôbec si ho nevšímajú.

Polícia začala na novom úseku vykonávať častejšie kontroly a odhalila viacerých motoristov porušujúcich zákaz vjazdu. V súčasnosti je možné využívať novú diaľnicu D1 v smere z Hričovského Podhradia do Žiliny len s vozidlami s maximálnou hmotnosťou do 7,5 tony.

Ďalším problémom, ktorý však zatiaľ žilinská polícia neeviduje, sú pomerne časté jazdy vozidiel v protismere resp. cúvanie áut späť do Žiliny. Mnoho šoférov je zvyknutých jazdiť po pamäti a tak po dokončení stavby a odstránení obmedzení vychádzajú zo svetelnej križovatky pod sídliskom Solinky priamo na privádzač a následne diaľnicu.

„Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline počas výkonu služby v danom úseku nového privádzača (c I/64b) k diaľnici D1 v meste Žilina od jej otvorenia doposiaľ nezaevidoval porušenie zákona (jazda v protismere), ako ani iné porušenie zákona riešené formou sankcie,“ uviedla Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.


Časť ľudí vyrieši situáciu tak, ako je v danej chvíli najlepšie - prevezú sa autom až do Hričovského Podhradia, kde sa otočia a vrátia späť do Žiliny. Pokiaľ nevlastnia diaľničnú známku, dodatočne si v ten deň zakúpia minimálnu 10-dňovú v hodnote 10 eur. Zakúpenie je možné prostredníctvom stránky eznamka.sk.

Tí menej zodpovední zvolia nebezpečné riešenie, kedy začnú po ceste s maximálnou povolenou rýchlosťou 100 km/h cúvať, prípadne sa otočia a vrátia sa jazdou v protismere. V rýchlom jazdnom pruhu sa im však môže objaviť iné vozidlo, ktorého vodič už nemusí stihnúť zareagovať a dôjde k čelnej zrážke.

Za jazdu v protismere je pritom možné uložiť pokutu vo výške od 60 do 150 eur. Zakúpenie 10-dňovej diaľničnej známky za desať eur a prejdenie necelých tridsiatich kilometrov navyše je preto veľmi miernym trestom pre nevšímavého vodiča. 

Nezodpovední motoristi majú šťastie, že ich doterajšie počínanie na novom obchvate Žiliny zatiaľ nezaevidovala žiadna policajná hliadka. To sa však môže rýchlo zmeniť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu