Colníci našli v poľskom kamióne na Orave namiesto korenia do polievok 13 ton sušených listov tabaku


Foto: Colníci našli v poľskom kamióne na Orave namiesto korenia do polievok 13 ton sušených listov tabaku Foto: Colný úrad Žilina

V poľskom kamióne, ktorého pred nedávnom na Orave kontrolovali colníci, sa malo prepravovať korenie do polievok.  Prekvapenie nastalo, keď v ňom našli takmer 14 ton sušených listov s tabakovou arómou. Tie prešli odbornou expertízou, ktorá potvrdila, že ide tabakovú zmes. Únik na spotrebnej dani colníci vyčíslili na viac ako milión eur.

Vodič poľského kamióna mal cez naše územie len prechádzať. Tovar určený na prepravu mu naložili v Rumunsku a mal ho doviesť do Holandska. Od začiatku ho na ceste sprevádzali komplikácie, najskôr pre chýbajúce nálepky s maximálnou povolenou rýchlosťou, potom kvôli nákladu.

Pri kontrole oravských colníkov na hraničnom prechode Trstená – Chyžné tvrdil, že vezie korenie do polievok. Na vyzvanie im predložil doklady od prepravovaného tovaru. Aj podľa nich malo ísť o sušené korenie.

Colníci sa rozhodli preveriť, či sa v priestoroch kamióna naozaj nachádza takýto tovar. Spolu so služobným psom pristúpili k prehliadke ložnej plochy. Našli tam po sčítaní 99 kartónových obalov. Naplnené boli sušenými listami s tabakovou arómou. Ich celková hmotnosť bola 13 860 kg.

Colníci tovar zadržali a kvôli presnému identifikovaniu odobrali za prítomnosti vodiča z neho vzorky, ktoré putovali do laboratória. Po čase sa dostavili výsledky z odbornej expertízy, ktoré potvrdili, že ide o tabakovú zmes.



 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina