Pandémia zasiahla aj dovozcov tovaru v Žilinskom kraji, napriek tomu odviedli na daniach pol miliardy eur


Foto: Pandémia zasiahla aj dovozcov tovaru v Žilinskom kraji, napriek tomu odviedli na daniach pol miliardy eur Foto: ilustračné / pixabay.com

Colný úrad Žilina zaznamenal počas pandémie pokles spotreby piva, vína a tabakových výrobkov. Menej bolo aj obchodných aktivít v automobilovom priemysle. Naopak, vzrástla spotreba energií a pohonných látok.

Firmy zo Žilinského kraja odviedli do štátnej pokladnice minulý rok na spotrebných daniach, cle aj DPH pri dovoze viac ako pol miliardy eur.

Žilinský colný úrad hodnotil pandémiou poznačený uplynulý rok. Vyčíslil, že podnikatelia zo Žilinského kraja, ktorí pôsobia hlavne v automobilovom, liehovarníckom, tabakovom, strojárskom a elektronickom priemysle za minulý rok odviedli do štátnej pokladnice sumu viac než 510 miliónov eur.

Je to menej ako predchádzajúci rok, no vzhľadom na ťažké obdobie plné obmedzení ide o pokles na úrovni len 13%. V tejto sume je zahrnutá DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov, spotrebné dane a clo.

Najväčšiu zásluhu na celkovom čísle - až tri štvrtiny, majú už dlhodobo automobilové spoločnosti. Minulý rok boli ich aktivity obmedzené hlavne kvôli výpadkom dodávok komponentov z tretích štátov.


Aj napriek tomu spolu s platcami z ostatných odvetví poslali do štátnej pokladnice clo vo výške 1,8 milióna eur a DPH pri dovoze viac ako 400 miliónov eur.

Obchod s tovarom podliehajúcim spotrebným daniam zabezpečil do štátnej kasy príjem vo výške 108 miliónov eur, čo je o 2% viac než predchádzajúci rok. Najviac do nej pritieklo od liehovarníckych firiem.

Počas kritického obdobia sa darilo lepšie ako v minulosti hlavne podnikom zameraným na energetiku, či obchodníkom s pohonnými látkami. Tí odviedli až o 25% viac na spotrebných daniach z minerálnych olejov.

Pandémia však poznačila trh s vínom, tabakovými výrobkami a najvýraznejšie s pivom, u ktorého klesli odvody o viac ako polovicu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina