Žilinská kapela Freya bodovala s premiérovým singlom na Košickom zlatom poklade 2020


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Žilinská hudobná formácia FREYA zabodovala v 36. ročníku finále slovenskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad, hneď ich prvá pieseň s názvom Tréma postúpila rozhodnutím poroty priamo do finále.

V nedeľu 19. decembra 2020 odvysielali na Dvojke ku súťaži hudobný dokument, kde predstavili všetkých dvanásť finalistov Košického zlatého pokladu. Pesničková súťaž vznikla v roku 1980, vyhlasuje ju Štúdio RTVS Košice.

Okrem piesne Tréma dvojica hudobníkov zo Žiliny Lenka Kulichová (speváčka, textárka, skladateľka) a Tomáš Kyška (klavesák, skladateľ) predstavili v závere roka aj svoj prvý videoklip. A to k vianočnej piesni s názvom Posolstvo Vianoc. Pri tejto príležitosti nám zodpovedali niekoľko otázok.

Vianočných pesničiek vzniká každoročne množstvo, v čom sa vaša líši? 

Lenka: Máte pravdu, každý rok je internet vianočnými piesňami zaplavený. A tento obzvlášť. Nápad na tú našu však vznikol spontánne a celú skladbu sme dali dokopy narýchlo. Keď  som započula ako Tomáša hrá zaujímavý motív na klavíri, ktorý mi pripomenul práve Vianoce, navrhla som, že sa do toho môžeme pustiť.

Nebolo to nič cielené. Takýto song v našom zozname piesní jednoducho chýbal, tak sme si povedali, že prečo nie. Pre niekoho to môže byť klišé – urobiť vianočnú pieseň, ale práve toto obdobie je pre mnohých čarovné. 

Tomáš: Myslím si, že každý hudobník raz zatúži spraviť vianočný song, nehladiac na to, koľko vianočných piesní každoročne vznikne. Už len pre ten pocit, potešiť rodinu, priateľov… 


Prečo práve súťaž Košický zlatý poklad a čo si myslíte, že rozhodlo o vašom postupe?

Lenka: Slovenská pesničková súťaž Košický zlatý poklad má dlhoročnú tradíciu. K jej úspešným finalistom patrili aj Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupina No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorík či Tomáš Buranovský. My sme sa do jej 36. ročníka prihlásili s malou dušičkou s našou prvou piesňou Tréma. Boli sme však veľmi milo prekvapení z priameho postupu do finále. Ťažko hodnotiť, prečo sme postúpili práve my, to vedia iba porotcovia. No mohlo ich možno zaujať hudobné spracovanie a netradičná téma piesne. 


Tomáš: Košický zlatý je asi jediná pesničková súťaž, ktorá nezabúda na mladých, talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Dnešné média sú zaplavené zahraničnými formátmi, ktoré predstavujú talenty zo všetkých možných sfér. Tu však môžeme hovoriť skôr o šoubiznise a zábave pre masy. 

Skúsili ste pieseň prihlásiť do iných súťaží? 
Lenka: Nie, iné súťaže sme zatiaľ neskúšali. 

Plánujete v blízkej budúcnosti natočiť ďalšie klipy? 
Lenka: Samozrejme, ak to bude situácia dovoľovať, veľmi radi by sme pokračovali a nahrali ďalšie piesne a videoklipy. V zásobe máme niekoľko piesní, no je potrebné ich dotiahnuť do detailov a dotvoriť celkový aranžmán. Nevyhýbame sa ani spoluprácam s producentmi či inými hudobníkmi. 

Tomáš: Dobrá pieseň je základ. Klavír, spev, dobrý text. Už toto musí znieť dobre. Nebránime sa žiadnej spolupráci, hudobnej, ani tej producentskej. A dobrá pieseň sa dnes bez klipu nezaobíde.   

Našlo by sa niečo pozitívne pre kapelu z roku 2020? 
Lenka: Tento rok sme paradoxne začali pozitívne, čo sa týka hudby. Postupne sme predstavili prvé tri piesne a k jednej aj prvý videoklip. A aj keď sa kvôli pandémií nemohlo uskutočniť finále súťaže Košický zlatý poklad naživo v Košiciach, tešíme sa, že sme v roku 2020 stihli natočiť zostrih do jeho dokumentu. Ten odvysielala Dvojka ešte 19. 12. v roku 2020.

Tomáš: Košický zlatý poklad bola prvá väčšia skúsenosť. Je škoda, že kvôli všetkým tým opatreniam sme si samotnú súťaž nemohli naplno užiť. Napriek tomu bol pre nás tento rok krokom vpred. 

Aké sú plány do tohto roku? 
Lenka: V prvom rade by sme chceli aj naďalej pokračovať v tvorbe nových piesní. No a ako som už spomínala, radi by sme dali aj ostatným rozpracovaným veciam konečnú podobu vo forme nahrávok a videoklipov. Ak nám to zdravie a pandemická situácia dovolí, budeme sa tešiť na náš prvý koncert. 

Tomáš: Ja by som rád poďakoval všetkým našim priaznivcom za podporu. Spolu s Lenkou veríme, že ich čoskoro potešíme novými pesničkami. 

Foto: Archív Freya


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu