Zhotoviteľ úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové by mohol byť známy ešte tento mesiac


Foto: Zhotoviteľ úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové by mohol byť známy ešte tento mesiac

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pristúpila koncom minulého roka k otváraniu predložených ponúk troch záujemcov o dobudovanie úseku D1 pri Žilne vrátane tunela Višňové. O dokončenie diaľnice Lietavská Lúčka - Dubná Skala prejavili záujem celkom tri stavebné konzorciá, ktoré predložili konečné ponuky zahŕňajúce cenu.

Predpokladaná hodnota zákazky stavebnej časti bola určená na sumu 260,9 miliónov eur a lehota výstavby by nemala byť dlhšia ako 36 mesiacov. Diaľničiari chcú motoristom dlho očakávaný úsek diaľnice odovzdať do užívania najneskôr do konca roka 2023. 

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal dnes oznámil na sociálnej sieti, že konečný výsledok súťažného dialógu by sme mohli spoznať ešte do konca januára. Po oznámení víťaznej ponuky bude nasledovať podpis zmluvy a zahájenie prác.

„Jednou z mojich najväčších výziev, keď som nastupoval do funkcie, bolo dokončenie tunela Višňové. Stáli sme pred mimoriadne komplikovanou situáciou, kedy stavba nemala zhotoviteľa a dielo začínalo vplyvom času a poveternostných podmienok chátrať,“ uviedol minister.


Národnej diaľničnej spoločnosti sa podarilo spustiť obstarávanie nového zhotoviteľa formou súťažného dialógu, čo je podľa ministra vhodná forma na dostavbu v takejto situácii. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, stavbu by mali stihnúť dokončiť a fondy dočerpať do konca roku 2023.

„V tejto chvíli totiž nikto nevie úplne presne povedať, čo nás tam čaká a aké komplikácie ešte môžu nastať. Bolo pre mňa naozaj pekným vianočným darčekom, že 21. decembra prišli 3 súťažné ponuky. Som presvedčený, že najneskôr koncom januára súťaž vyhodnotíme, následne podpíšeme zmluvu a ideme do výstavby,“ dodal A. Doležal.

Svoje ponuky predložili konzorciá:

  • Metrostav DS a.s. Slovensko, Metrostav a.s. Česko 
  • Strabag s.r.o. Slovensko, Doprastav a.s. Slovensko, Váhostav - SK a.s. Slovensko, TuCon a.s. Slovensko
  • Skanska SK a.s. Slovensko, Skanska a.s. Česko, Skanska S.A. Poľsko

Najnižšiu cenu v súťaži predložilo združenie spoločností Skanska. Dokončenie diaľničného úseku ponúka za sumu približne 255 miliónov eur bez DPH. Táto ponuka vychádza najvýhodnejšie aj po zohľadnení ďalších kritérií, z ktorých najväčšiu váhu má termín dokončenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu