Cestári pracujú, aj keď nesneží.


Foto: Cestári pracujú, aj keď nesneží.
Galéria: 4 fotky

Aktuálna zimná sezóna v Žilinskom kraji zatiaľ so sebou priniesla iba 15 snehových dní

Žilina, 27. február 2014 – Nezvyčajne teplá zima priniesla radosť nielen vodičom, ale aj cestárom. Tí sa však nenudia ani vtedy, keď nie je sneh. Pracovná činnosť je prispôsobená aktuálnym klimatickým podmienkam a zameraná na bežnú údržbu. Správa ciest ZŠK, i napriek plusovým teplotám počas dňa, však stále funguje v režime zimnej údržby a je zabezpečená 24hodinová dispečerská služba.

„Nakoľko v ranných hodinách teploty stále klesajú, sú vykonávané preventívne posypy, aby sa zabránilo vzniku poľadovice a to najmä pri vodných tokoch,“ informoval generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Ivan Fábry. Počas dňa sú zabezpečované činnosti bežnej údržby ciest ako počas letnej údržby. „Ide najmä o orezávanie a odstraňovanie náletových drevín a krovín, čistenie vpustí a odvodňovacích zariadení mostov a priepustov, ako aj opravu výtlkov infražiaričmi a bagelami,“ doplnil I. Fábry.

O výnimočnosti tejto zimy svedčia aj čísla o počte snehových dní v Žilinskom kraji. Zatiaľ čo tohtoročná zima so sebou priniesla 15 snehových a 50 mrazových dní, v minulom roku v rovnakom čase to bolo 43 snehových a 68 mrazových dní. Tomu je samozrejme prispôsobený aj charakter tohtoročnej zimnej údržby a množstvo spotrebovaného materiálu.

„V porovnaní s minulým rokom sme zatiaľ na úrovni polovice nákladov. V rámci zimnej údržby sme v tejto zimnej sezóne minuli 1,5 mil. eur a to hlavne na posypové materiály, pohonné hmoty, dispečerskú službu a pohotovosti vodičov,“ uviedol I. Fábry. Čo sa týka spotreby posypového materiálu, zatiaľ sa na cestách I. II. a III. triedy spotrebovalo 6 652 ton chemického a 24 126 ton inertného materiálu.

Vozidlá Správy ciest ŽSK celkovo najazdili pri výkone zimnej údržby 399 967 km.

zdroj: Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu