V stredu večer horela na Orave hospodárska budova a dom, na uhasenie použili 63-tisíc litrov vody


Foto: V stredu večer horela na Orave hospodárska budova a dom, na uhasenie použili 63-tisíc litrov vody Foto: ilustračné

V stredu 25. novembra 2020 krátko po desiatej hodine večer prijalo Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline hlásenie o požiari hospodárskej budovy spojenej s rodinným domom. Volanie o pomoc prišlo z obce Oravská Polhora v okrese Námestovo.

Na miesto boli ihneď vyslaní hasiči z Hasičskej stanice v Námestove a členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Oravská Polhora, Rabča, Rabčice a Sihelné. Príslušníci po príchode zistili, že ide o požiar drevenej hospodárskej budovy z časti murovanej o rozmeroch 25x5 metra, ktorý sa rozšíril do podkrovia rodinného domu.


Požiar sa hasičom podarilo lokalizovať približne do hodiny od príchodu

„Postupným rozoberaním konštrukcií a odstraňovaním skrytých ložísk požiaru bol požiar pol hodiny po polnoci zlikvidovaný. Rodinný dom bol po požiari odvetraný a požiarisko odovzdané na dohľad miestnej DHZO. Hasiči zasahovali s autonómnymi dýchacími prístrojmi,“ uviedol Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Voda na hasenie bola zabezpečovaná kyvadlovou dopravou z miestnej hydrantovej siete. Pri likvidácii požiaru zasahovalo 5 profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov s ôsmimi kusmi techniky. Na uhasenie bolo použitých približne 63-tisíc litrov vody.

Pri požiari našťastie nedošlo k zraneniu osôb a včasným zásahom sa podarilo uchrániť rodinný dom od väčšieho poškodenia. Na miesto bol po ukončení zásahu privolaný zisťovateľ príčin požiaru a polícia. Príčina vzniku požiaru je momentálne v štádiu vyšetrovania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajské riaditeľstvo HaZZ v Žiline