VIDEO: ORL lekár vysvetľuje postup nosohltanového výteru pre antigénový test COVID 19


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Už zajtra a pozajtra čaká Slovensko prvá vlna celoplošného testovania, ktoré prebehne za využitia antigénových testov. Pre získanie vzorky je nutné odobratie materiálu výterom z nosohltanu. Bezbolestný proces na videu vysvetľuje MUDr. Matúš Mačaj, zástupca prednostu ORL kliniky Univerzitnej nemocnice svätého Michala v Bratislave.

Ozbrojené sily SR, ktoré logisticky zabezpečujú operáciu, stále hľadajú zdravotníkov. Tým prináleží odmena 7 eur za hodinu plus príplatok 20 eur za každého pozitívneho pacienta. Zároveň im v prípade, že sa zapoja počas oboch dní testovania, prináleží jednorázová odmena 500 eur. Do testovania a odberu výterov sa môžu zapojiť aj zubní lekári, čo potvrdil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí:

Ministerstvo zdravotníctva požiadavky Slovenskej komory zubných lekárov prerokovalo s autoritami odboru zubné lekárstvo, ako aj s prezidentom komory a prijalo záver, že pre potreby celoplošného testovania populácie na covid-19 zubným lekárom umožní realizovať odber biologického materiálu osobe z nosohltana na zistenie respiračného vírusového ochorenia,“ dodal minister. 

V Žiline sa lekári a zdravotníci môžu prihlasovať na 0960 442 260, 0960 442 261 alebo zilinazdrav@mil.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu