Už túto sobotu 3. októbra sa uskutoční jesenné upratovanie územia Frambor


Foto: Už túto sobotu 3. októbra sa uskutoční jesenné upratovanie územia Frambor

Frambor je historické územie Žiliny, ktoré bolo po výstavbe estakády znehodnotené a zavezené odpadom. Donedávna zanedbaný priestor v širšom centre mesta sa však postupne stáva čoraz viac príťažlivejším.

Je to najmä vďaka aktívnej práci dobrovoľníkov, ktorí doteraz odpracovali stovky hodín a odstránili tony odpadu. Pred vznikom ďalších čiernych skládok chráni územie kamerový systém napojený na mestskú políciu.

Oblasť Frambora by mohla v budúcnosti slúžiť ako oddychová zóna so širokým využitím. Za týmto účelom predstavili študenti Katedry architektúry SvF STU Bratislava pod vedením Ing. arch. Dušana Mellnera prezentáciu svojich prác pod názvom Park Frambor v Žiline.

Žilinský skrášľovací spolok pozýva na jesenné upratovanie Frambora

Už v sobotu 3. októbra sa uskutoční ďalšie čistenie historického územia Frambor pod žilinskou estakádou. Aktivisti odpracovali už stovky hodín a odstránili desiatky ton odpadu, počas najbližšej akcie budú realizovať úpravy terénu.


„Budeme sa venovať hrabaniu, koseniu a úprave terénu, aby sme definitívne na Frambore mohli spraviť park s parkovou úpravou. Pri príležitosti tretieho výročia a zároveň založenia občianskeho združenie, na vás bude čakať malé občerstvenie,“ uvádzajú organizátori v udalosti na sociálnej sieti.

Územie má viaceré časti, ktoré prirodzene na seba nadväzujú. Sú to lúky, potôčiky, pramienky či mokrade. Práca aktivistov a dobrovoľníkov je nepretržitou skladačkou zveľaďovaní častí tohto územia.

Dominantnou súčasťou novodobého Frambora sú graffiti maľby s prírodnou a environmentálnou tematikou. Prírodné a historicky zaujímavé územie sa stalo priestorom budúcnosti aj v projektoch pre kandidatúru mesta Žilina za Európske hlavné mesto kultúry.

Galéria: 8 fotiek

Miesto: Frambor, Žilina
Dátum: 03.10.2020 - 13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu