Týždeň v Žilinskom kraji patril dobrovoľníkom: Zapojilo sa ich vyše 500, skrášlili najmä exteriéry


Foto: Týždeň v Žilinskom kraji patril dobrovoľníkom: Zapojilo sa ich vyše 500, skrášlili najmä exteriéry Foto: Týždeň dobrovoľníkov

Týždeň od 16. do 22. septembra patril aj v Žilinskom kraji dobrovoľníctvu, do podujatia sa každoročne naprieč celým Slovenskom zapájajú desiatky organizácií, stovky dobrovoľníkov a spoločne tak vykonajú tisícky dobrých skutkov. Aktivisti pomáhali v Žiline a okolí aj počas pandémie.

Už dvanásty ročník kampane podporili takmer dve stovky organizácií, ktoré aj tento rok otvorili množstvo jednorazových dobrovoľníckych príležitostí. Práve vďaka nim si mohol ktokoľvek na Slovensku vyskúšať, aké je to byť dobrovoľníkom. Výsledkom je, že 2 778 dobrovoľníkov odpracovalo 7 606 dobrovoľníckych hodín.

Pri prepočte na ekonomickú hodnotu venovali títo ľudia Slovensku 34 000 eur. Aj v Žilinskom kraji sa Týždeň dobrovoľníctva uskutočnil takmer v zaužívanej podobe, aj keď bezpečnostné opatrenia eliminovali aktivity so zapojením ohrozených skupín. 

V regióne spolu 307 dobrovoľníkov venovalo 1 431 hodín svojho času. Ďalších 206 dobrovoľníkov bolo v kraji zapojených do podujatia Naše Mesto. Aktivity, ktoré sa v Žilinskom kraji konali, boli prevažne zamerané na úpravu exteriérov, a teda na mnohých miestach sa z nich bude môcť tešiť aj verejnosť.

Príkladom sú vyčistená koľaj na úvraťovej železničke vo Vychylovke, sídliská v Kysuckom Novom Meste zatraktívnené nadrozernými spoločenskými hrami, upravená lipová alej M.R. Štefánika v Liptovskom Hrádku, vyčistený židovský cintorín v Trstenej, vyčistené nábrežia rieky Kysuce či lesík pri Oravskej priehrade, ale tiež skrášlené okolia mnohých ďalších centier a zariadení. 


„Ďakujeme všetkým organizáciam a dobrovoľníkom, ktorí sa zapojili a venovali svoj čas pre dobro svojho okolia. Dobro sa dá a môže šíriť v každom čase. My sme radi, že v Žilinskom kraji dobrovoľníctvo a dobré skutky majú svoje miesto,“ uviedla Michaela Ondríková, koordinátorka Žilinského dobrovoľníckeho centra.

Doplnila ju Dominika Hradiská z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá je organizátorkou kampane, ktorá poďakovala za hojnú účasť v tejto dobe:

„Sme nadšení, že tradícia Týždňa dobrovoľníctva sa každý rok na Slovensku upevňuje, čo sa odráža aj na počte záujemcov, ktorí v ostatných rokoch výrazne narastá. O to viac sme radi, že sme napokon mohli Týždeň dobrovoľníctva zorganizovať aj v tomto neľahkom roku poznačenom pandémiou, kedy boli aktivity aj kapacity obmedzené. Opäť sa ale ukázalo, že solidarita Slovákom a Slovenkám nie je cudzia a chuť nezištne pomáhať je úprimná a veľká.“ 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinské dobrovoľnícke centrum