Rokovali 11 hodín, kríza v nemocnici je zažehnaná


Foto: Rokovali 11 hodín, kríza v nemocnici je zažehnaná

Zdravotné sestry aj lekári sa dohodli s vedením nemocnice. Po 11 hodinovom rokovaní spoločne došlo k dohode o zlepšení hygienických podmienok na internom oddelení a čerpaní nadčasových hodín. Rovnako tak ich preplácaní. Dnes stiahlo svoje výpovede desať lekárov interného oddelenia z celkévého počtu 13 lekárov.

Výpovede stiahli aj sestry

Rovnako ako lekári, k stiahnutiu výpovedí sa pridalo aj 64 zdravotných sestier z jednotiek intenzívnej starostlivosti žilinskej fakultnej nemocnice. Riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Pavol Drugaj uviedol, že požiadavky sestier aj lekárov sú pre nemocnicu prijateľné. “Kríza v žilinskej nemocnici je v tejto chvíli zažehnaná. Ale práve podpísanie tejto dohody je pre nás začiatok. Čo sa týka nadčasových hodín sestier, dospeli sme k dohode a k spôsobu, akým sa tieto nadčasové hodiny budú odbúravať.

Stále hľadáme nové sestry, nový pomocný zdravotný personál. Ale aj optimalizácia organizácie práce by nám mala dopomôcť k tomu, aby sme tieto nadčasy v budúcnosti tvorili tak, aby to naozaj vyhovovalo všetkým podmienkam, ktoré od nás vyžaduje Zákonník práce aj dohoda, ktorú sme podpísali,” povedal Drugaj.

Spokojní sú aj odborári

S vyrokovanými podmienkami a dohodami sú spokojní aj odboroví predáci, podmienky sú podľa nich nich výhodné. “Sestry majú garantované, že budú mať nadčasy preplatené, vyčerpané. Dohoda o zmene pracovných podmienok je pre ne výhodná,” uviedla predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

“Lekári sú na tom podobne ako sestry. Takisto sme dospeli k dohode v bodoch, o ktorých sme stále informovali,” konštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia v Žiline Peter Blaško.

Rokovania boli o kompromisoch

“Rokovania boli dlhé. Boli individuálne rozhovory s lekármi. Jednanie bolo kompromisom z oboch strán,” reagoval vo štvrtok po podpise dohody Drugaj. Lekári požadovali rekonštrukciu interného oddelenia, viac lôžok a tiež to, aby sa všetci, ktorí dali výpovede, mohli vrátiť späť. Lekári upustili od požiadavky na dočasné poverenie oddelenia jedným z lekárov vo výpovedi. Ostatné požiadavky ale nemocnica akceptovala.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu