Cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú v Žiline, prvá etapa začne v stredu na vodnom diele


Foto: Cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú v Žiline, prvá etapa začne v stredu na vodnom diele Foto: facebook.com/OkoloSlovenska

Už o niekoľko dní vypukne na Slovensku najväčší cyklistický sviatok, známe cyklistické mená sa stretnú na 64. ročníku medzinárodných pretekov Okolo Slovenska. O cenné body a dresy budú cyklisti bojovať na slovenských cestách od 16. do 19. septembra.

Preteky odštartujú na Vodnom diele v Žiline, odkiaľ budú pokračovať cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom, Topoľčianky až do Skalice. Fanúšikovia cyklistiky sa i tento rok môžu tešiť z kvalitného športového zážitku, keďže účasť na podujatí potvrdili známe cyklistické tímy.

Vzhľadom na epidémiu koronavírusu budú počas pretekov platiť prísne hygienické pravidlá. Organizátori v spolupráci s partnermi pripravili viaceré opatrenia.

Pelotón prejde dvomi desiatkami obcí

Preteky Okolo Slovenska odštartujú v stredu 16. septembra o 9.30 hod. na Vodnom diele v Žiline prvou etapou. Jej dĺžka je vyše 106-kilometrov a peletón prejde cez 20 miest a obcí. Počas etapy na veľkom kysucko-oravskom okruhu čaká cyklistov jedna rýchlostná prémia v Terchovej a štyri horské prémie v Sedle Lutiška, Oravskej Lesnej, Erdutskej priehybe a v Rovnej Holi. Cieľ etapy je naplánovaný o 12.30 hod. v Žiline, v mieste štartu na vodnom diele.

Druhú časť prvej etapy otvorí popoludní o 16.00 hod. štart prvého pretekára, približne o 18.00 hod. by mal odštartovať posledný. Z dôvodu preventívnych opatrení nie je možné uskutočniť časovku v centre Žiliny, odohrá sa teda okolo vodného diela na východnom kraji mesta.

Na časovke s dĺžkou vyše sedem kilometrov zo Žiliny s otočkou v obci Mojš nie sú pripravené žiadne rýchlostné ani vrchárske prémie. Druhá etapa, ktorá začne vo štvrtok 17. septembra o 13.30 hod. na žilinskom vodnom diele a povedie až do Banskej Bystrice je najdlhšia v aktuálnom ročníku.


Pelotón čaká bezmála 210-kilometrov cez 39 miest a obcí. Pripravené sú tri rýchlostné prémie a až desať horských. Taktiež súboj o bodkovaný dres bude zaujímavý. Finiš približne o 17.30 hod. v Banskej Bystrici bude mierne do kopca na kockách. 

„Veľmi sa teším, že Žilina je neodmysliteľnou súčasťou medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Podujatie opäť prinesie fanúšikom cyklistiky skvelé zážitky a momenty. Sám som aktívnym cyklistom a vo voľnom čase rád oddychujem na bicykli. Myslím, že aj podujatia takéhoto typu prispievajú k popularizácii lepších, ekologickejších foriem osobnej dopravy v našich mestách a my sme veľmi radi, že sa touto cestou vydala aj Žilina,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.   


Počas štyroch etáp Okolo Slovenska budú jazdci bojovať o štyri dresy. Najvzácnejšou trofejou bude žltý dres lídra celkového poradia. Dres víťaza bodovacej súťaže bude tento rok v zelenej, „saganovskej“ farbe, najlepší vrchár bude oblečený do červených bodiek a najlepší pretekár do 23 rokov získa biely dres.

Pre domácich jazdcov je vypísaná súťaž o najlepšieho Slováka, ktorej víťaz si po každej etape prevezme na pódiu dres vo farbách slovenskej trikolóry. Po každej etape okrem časovky sa bude vyhodnocovať i najbojovnejší jazdec etapy, ktorý nasledujúci deň ponesie červené číslo. Na záver bude vyhodnotené najlepšie družstvo pretekov. Celkovo sa súťaží o ceny vo výške vyše 50-tisíc eur. 

Predstaví sa aj Bora-Hansgrohe

Aj keď pre kolíziu s termínom tohtoročného Tour de France musia slovenskí fanúšikovia oželieť účasť domáceho Petra Sagana a väčšiny víťazov minulého ročníka, i tentokrát sa na slovenských cestách predstavia jazdci svetovej kvality. Organizátori pripravili trať v celkovej dĺžke vyše 670-kilometrov cez 125 miest a obcí, počas ktorej sa cyklisti potrápia s 20 vrchárskymi a 10 rýchlostnými prémiami.

Podľa predbežnej štartovnej listiny by pri obhajobe žltého dresu nemal chýbať jeho minuloročný víťaz Yves Lampaert z Deceuninck Quick Step. Belgičan okrem neho získal minulý rok aj tretie miesto na Paris Roubaix či druhé miesto na tohtosezónnej belgickej klasike Omploop Het Nieuwsblad Elite.

Spolu s ním sa predstaví i novozélandský majster Shane Archbold či najvyššie postavený cyklista v rebríčkoch Francúz Florian Senechal. V zostave Bora-Hansgrohe prídu Oscar Gatto, Jay McCarthy či Martin Laas, ktorý v minulosti vybojoval pódium v Kórei a Japonsku.  

Na domácej pôde nebudú chýbať ani aktuálny majster SR Juraj Sagan či Erik Baška. Veľmi dobrú sezónu zažíva aj jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica. V jej zostave sa predstaví čerstvý držiteľ žltého dresu jubilejného ročníka Okolo Srbska Martin Haring a mladý talentovaný jazdec, majster SR U23 a tiež bronzový medailista elitného šampionátu Lukáš Kubiš.

Zaujímavosťou je, že Lukáš Kubiš je v aktuálnom rankingu UCI slovenská dvojka, hneď po Petrovi Saganovi. Spolu s nimi sa predstaví aj Marek Čanecký, Patrik Tybor, Ján Andrej Cully, Juraj Bellan a Pavol Rovder.

Preteky Okolo Slovenska obohatí v Žiline sprievodné podujatie s názvom Diapozitívna energia na kolesách, v rámci ktorého si bude môcť verejnosť vyskúšať cyklojazdu na trati s dĺžkou vyše sedem kilometrov pri vodnom diele v Žiline.

Návštevníci sa na podujatí, ktorého partnerom je mesto Žilina, dozvedia viac informácií o prevencii a vzniku diabetu, k dispozícii bude aj meranie glykémie, špecializované poradenstvo s nutričnou terapeutkou či rady lekára – diabetológa. Aktivity sa budú konať 16. septembra od 10.00 do 16.30 hod. v eXtreme parku v Žiline. Predpokladaný štart cyklojazdy je o 14.00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina