FOTO: Nový atletický štadión v Martine za viac ako 2 milióny eur už slúži športovcom


FOTO: Nový atletický štadión v Martine za viac ako 2 milióny eur už slúži športovcom
Galéria: 22 fotiek
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Nový atletický štadión pri Spojenej škole v Martine začína v týchto dňoch slúžiť športovcom, spoločnú investíciu za dva milióny eur realizovali Žilinský samosprávny kraj a mesto Martin. Obe samosprávy vyčlenili so svojho rozpočtu po 850-tisíc eur, Slovenský atletický zväz zadotoval výstavbu sumou 400-tisíc eur.

Štadión so 400-metrovým oválom s ôsmimi dráhami a športoviskami pre atletiku bol v stredu 2. septembra slávnostne uvedený do života. Stavebné práce začali koncom minulého roka a aj napriek koronakríze sa ich podarilo ukončiť v predstihu.

Po prestrihnutí pásky nasledoval symbolický beh pod vedením bronzovej medailistky z Majstrovstiev Európy 2010 v behu na 800 metrov Lucie Hrivnák Klocovej, prvú tisícku na novej dráhe zabehlo dvanásť bežcov - šesť žien a šesť mužov. 

Športovisko bude potrebovať dobudovanie

Obnovený martinský štadión spĺňa najvyššie štandardy na organizáciu súťaží podľa medzinárodných predpisov, po Šamoríne ide len o druhý certifikovaný atletický štadión na Slovensku. 

„Som presvedčená, že štadión bude slúžiť nielen škole, ale aj ostatným žiakom, občanom, športovým klubom v meste a turčianskej atletike ako celku. Naša vďaka patrí všetkým, ktorí sa na tomto úžasnom diele podieľali,“ doplnila županka Erika Jurinová.


Slávnostné otvorenie nového atletického štadióna v Martine | Zdroj: ŽSK

Od otvorenia môže štadión slúžiť na organizovanie podujatí v rámci Slovenska, na väčšie súťaže medzinárodného charakteru je nutné dobudovať športovú infraštruktúru, zázemie pre športovcov, šatne a sociálne zariadenia, ako aj tribúnu pre návštevníkov.

Tieto kroky budú predmetom ďalšej etapy výstavby. Spokojnosť so spoluprácou pri výstavbe nového štadiónu vyjadril aj prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ktorý verí, že športovisko poskytne príležitosť pre vznik nových osobností:

„Verím, že k významným atlétom, ktorí v tomto meste a okolí vyrástli, ako napríklad Lucia Hrivnák Klocová, Štefan Balošák, v súčasnej dobe Gabika Gajanová a množstvo ďalších atlétov, sa pridajú ďalší, ktorí budú tento areál využívať na to, aby sa posunuli výkonnostne do európskej a svetovej atletiky.“

Primátor mesta Martin Ján Danko rovnako ocenil spoluprácu a pozval aj ďalších potenciálnych partnerov a inštitúcie k dialógu za účelom toho, aby sa čím skôr vybudovali časti nevyhnutné pre konanie medzinárodných pretekov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu