Letná univerziáda v Žiline je presunutá na október, privíta takmer 500 športovcov


Foto: Letná univerziáda v Žiline je presunutá na október, privíta takmer 500 športovcov Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Najvýznamnejšie športové podujatie vysokoškolákov sa malo pôvodne konať v máji, pre aktuálnu epidemiologickú situáciu však Letnú univerziádu v Žiline presunuli na 5. až 8. októbra. Počas týchto dní si pod záštitou organizátora Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) zmerajú sily stovky športovcov v pätnástich športoch.

„Podľa predbežných čísel odhadujeme, že sa tu vystrieda do 500 športovcov a 200 organizátorov – niektorí tu budú celý týždeň, iní podľa toho, ako dlho bude trvať súťaž v ich konkrétnej športovej disciplíne. Univerziáda je určená predovšetkým pre študentov univerzít, vysokých škôl a ich absolventov rok po ukončení štúdia. Okrem toho môžu štartovať aj študenti posledného ročníka stredných škôl a v niektorých disciplínach sme vytvorili podmienky na to, aby mohli štartovať účastníci od 15 rokov,“ vysvetľuje PaedDr. Róbert Janikovský, riaditeľ Ústavu telesnej výchovy UNIZA.

V Žiline pridajú nové disciplíny

Od pätnástich rokov bude možné štartovať napríklad v cyklistike, orientačnom behu a atletike. Dôvodom je fakt, že organizácia súťaží v týchto športových odvetviach je náročná na technické zabezpečenie a počet usporiadateľov. Napriek aktuálnej situácii bude žilinská univerziáda bohatšia o niekoľko nových disciplín.

Doteraz sa súťažilo v 10 až 12 športoch, k nim pribudnú podľa Janikovského ďalšie, úplne nové: „My sme na podnet pána rektora do aktuálneho ročníka zaradili aj ďalšie športy, a to cyklistiku, orientačný beh, silový trojboj, lukostreľbu a k aerobiku sme pridali disciplínu maratón v dance aerobiku, v ktorej môžu súťažiť aj amatéri. Niektoré športy budú prebiehať priamo na športoviskách Žilinskej univerzity, napr. v T1 volejbal, v Športcentre Stará menza šerm a silový trojboj, v telocvični na Májovej ulici maratón v dance aerobiku.“

Ďalšie súťaže sa budú odohrávať v blízkom okolí – plávanie na plavárni, lukostreľba v Tepličke nad Váhom, orientačný beh priamo v areáli univerzity aj v Lietavskej Svinnej a v Babkove, futbal na štadióne MŠK Žilina či basketbal v Športovej hale na Rosinskej ceste. Aj keď zatiaľ nie je jasné, či budú prísne hygienické a protiepidemické opatrenia platiť aj v októbri, ich plánovanie a prípadná aplikácia si vyžiada ďalšie finančné prostriedky. To zároveň zvyšuje organizačnú náročnosť.


Atletika a aerobik mimo Žiliny

Súčasťou podujatia má byť aj slávnostný otvárací ceremoniál a ďalšie sprievodné akcie. Zaujímavosťou je, že medaily pre univerziádu vyrazí Mincovňa Kremnica. Ich dizajn a celý manuál vrátane loga navrhol Emil Hrabovský. Dve disciplíny v Žiline neuvidíme: 

„Napriek veľkým snahám vedenia Žilinskej univerzity sa nepodarilo revitalizovať atletickú dráhu na Veľkom Diele, preto sme boli nútení hľadať náhradných organizátorov aj miesto. Atletika sa teda uskutoční v Bratislave ako súčasť memoriálu Martina Babiaka, termín by mal byť 1. septembra 2020. Aerobik bude prebiehať tiež v Bratislave a bude organizovaný ako medzinárodná súťaž v novembri tohto roka v prípade, ak bude medzinárodná účasť povolená,“ uzatvára Janikovský.

Aj keď univerzita získala dotáciu od Slovenského atletického zväzu (SAZ) na výstavbu predmetného areálu na Veľkom Diele, pre chýbajúce prostriedky sa práce nateraz odkladajú. Predstavitelia inštitúcie mali tento rok podpísať zmluvu na pomoc od zväzu vo výške 400-tisíc eur:

„Zmluva s SAZ nebola doteraz podpísaná, nakoľko UNIZA nemá finančné zdroje na spolufinancovanie projektu, ktoré sú vo výške 40 percent z celkového nákladu stavby. Ten predstavuje 2,53 mil eur,“ spresnil prof. Ing. Jozef Vičan, CSc., prorektor pre rozvoj Žilinskej univerzity v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu