Spor o autobusovú zastávku pred Auparkom je na súde


Foto: Spor o autobusovú zastávku pred Auparkom je na súde

Žilinčania si na rozuzlenie prípadu ešte chvíľku počkajú, na súd sa totiž dostal spor o chodník a autobusovú zastávku na ulici Antona Bernoláka. Prípad, ktorý mnohí žilinčania poznajú a jeho dôsledky pociťujú každý deň, vyrieši až súd. Pripomenieme, že časť pozemkov pod zastávkou predalo mesto spolu so Štúrovým námestím ešte v roku 2003 pod vedením vtedajšieho primátora Jána Slotu. Po neúspešnej snahe o odkúpenie pozemku podala žilinská radnica minulý rok návrh na vyvlastnenie.

Vyvlastnenie schválilo ministerstvo, vlastník sa obrátil na súd

„Snažili sme sa vyvlastniť len tú časť pozemku, ktorá je pod chodníkom a zastávkou, lebo to je akoby súčasť komunikácie. Ministerstvo ako najvyššia inštancia v tomto prípade schválilo vyvlastnenie, avšak majiteľ pozemku sa obrátil na súd. Takže dnes je to opäť v pozícii, keď čakáme, kedy prebehne súdne konanie a aký bude jeho výsledok. K dnešnému dňu sa situácia nijakým spôsobom nezmenila. Zastávka bola len posunutá, aby nezavadzala a zatiaľ to majiteľ pozemku toleruje,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Dovedna 521 metrov štvorcových z celkovej plochy 1433 metrov štvorcových malo byť vyvlastnených. Dôvodom bol fakt, že sa pozemky nachádzajú pod existujúcimi chodníkmi a spevnenými plochami, ktoré sú súčasťou miestnych komunikácií vo vlastníctve mesta Žilina. Mesto sa pritom snažilo o dohodu a spätné odkúpenie, na čo súčasný majiteľ reagoval stanovením ceny, ktorá bola pre mesto príliš vysoká. „Nemáme inú možnosť, ako ísť do vyvlastnenia tej časti pozemku, ktorú tvoria komunikácie. Takýto inštitút chceme využiť, samozrejme za podmienok, ktoré sú riadne určené zákonom a ústavou,“ povedal žilinský primátor Igor Choma už vlani v januári.

Pôvodne mal majiteľ postaviť pavilón spolu s MHD a toaletami

Bratislavská spoločnosť cda consulting group, ktorá pozemok kúpila v roku 2012 od HB Reavis, chcel na pozemku postaviť výstavno-predajný pavilón. Jeho súčasťou by bola aj nová zastávka MHD a toalety. Mesto však zástavbu na tomto mieste nepovolilo, ide o verejnú zeleň.

„Územný plán mesta Žilina nedovoľuje zástavbu na tomto mieste, ktoré je definované ako súčasť plochy verejnej zelene. Nový územný plán mesta, ktorým sa v súčasnosti riadi zástavba na území Žiliny, schválili mestskí poslanci po dlhoročnom úsilí vo februári 2012,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Pozemok má podľa regulatívov územného plánu slúžiť pre verejnú zeleň alebo park, chodníky, drobnú architektúru, prípadne detské ihriská.

Spolu viac ako 17 000 metrov štvorcových predal bývalý primátor Ján Slota za sumu 50 miliónov korún (približne 1,66 milióna eur), jeho nástupca Ivan Harman predaj napadol. Dnes však reálne hrozí, že mesto bude musieť zaplatiť viac ako 17 miliónov eur za údajne ušlý zisk, ktorý si nárokuje spoločnosť HB Reavis.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu