Situácia v nemocnici sa nezlepšuje, riaditeľ ponúkol podpísanie výpovedí


Foto: Situácia v nemocnici sa nezlepšuje, riaditeľ ponúkol podpísanie výpovedí

Nový riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Pavol Drugaj ponúkol okamžitú výpoveď trinástim nespokojným lekárom, ktorí pracovali na internom oddelení. Navyše im ponúkol preplatenie ďalšieho mesiaca výpovednej lehoty bez toho, aby ho museli odrobiť. Na ich požiadavky počas krátkej tlačovej konferencie nezareagoval, podľa jeho vyjadrení lekári neakceptujú súčasnú poverenú primárku. Požiadavkam 64 zdravotných sestier sa bude snažiť vyhovieť, nakoľko ich pokladá za legitímne.

Lekári majú možnosť vziať výpovede späť, podľa Drugaja sú na internom dva tábory

“V piatok sme predpokladali, že požiadavky lekárov interného oddelenia boli splnené alebo je riešenie na ich splnenie. Tak som predpokladal, že aj z ich strany bude nejaká ústretovosť. V pondelok ostatní zamestnanci oddelenia deklarovali podporu súčasnej primárke a deklarovali stabilizáciu a zlepšenie situácie na oddelení. Na internom oddelení vidím dve skupiny, jedna väčšina, ktorá si stojí za prácou a druhá, ktorá dala výpovede.

Takže, aby nevznikali nejaké trenice medzi týmito dvomi skupinami, tak som navrhol týmto lekárom, že ak chcú, môžu rozviazať pracovný pomer dohodou aj k dnešnému dňu. Títo lekári dali výpovede a ja rešpektujem ich legitímne právo na tento akt,“ uviedol Drugaj a doplnil, že lekári majú možnosť vziať výpovede späť. “Ale v tejto chvíli neviem povedať, či toto späťvzatie budeme akceptovať, alebo nie. To by nebolo fér. Je to zase na individuálnych rokovaniach,“ upresnil riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Lekári podľa slov riaditeľa chýbať nebudú

Drugaj považuje činnosť oddelenia za zabezpečenú aj bez lekárov vo výpovedi. “Na internom máme dosť lekárov. Poverená primárka oddelenia deklarovala, že vie zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov interného oddelenia,“ uviedol nový riaditeľ. Podľa jeho slov pracuje na internom oddelení aktuálne 37 lekárov, v tomto čísle sú zahrnutí aj ambulantní lekári.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský vidí v situácii nebezpečné konanie, ktoré prirovnal k stavu z roku 2012. “Verím, že si pán riaditeľ uvedomuje svoje konanie a že sa nebude opakovať situácia z roku 2012, kedy bývalý riaditeľ Štefan Volák prepustil osem ortopédov pre nadpočetnosť a ich výpadok musela suplovať armáda,“ uviedol ku konaniu riaditeľa Visolajský.

Na požiadavky sestier reaguje riaditeľ aj minister Čislák

V pondelok predložilo 64 zdravotných sestier vo výpovedi požiadavky novému vedeniu nemocnice. “V piatok bolo niečo deklarované, tieto požiadavky sa rozšírili, ja to rešpektujem a budeme sa zaoberať týmito ďalšími požiadavkami. Určite sú splniteľné a sú legitímne. Problém je akurát kedy, pretože sú to požiadavky, ktoré sa nedajú vyriešiť zo dňa na deň,“ dodal riaditeľ. Tiež uviedol, že základná zdravotná starostlivosť nebude v žiadnom prípade ohrozená.

Ako dodal minister zdravotníctva Viliam Čislák, lekári a sestry dostanú menej nadčasových hodín a pribudnúť by mali aj nové lôžka. Všeobecná zdravotná poisťovňa po dohode s ministrom a analýze navýši počet lôžok na internom oddelení o desať. Nadčasové hodiny z minulosti budú kompenzované v plnej miere, finančne alebo čerpaním náhradného voľna. Od 1. apríla do nemocnice nastúpia dve nové sestry, dvaja sanitári a jeden záchranár.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu