Zubári z dvoch ambulancií na Orave a Kysuciach pomôžu vybraným ľuďom v núdzi z celého kraja


Foto: Zubári z dvoch ambulancií na Orave a Kysuciach pomôžu vybraným ľuďom v núdzi z celého kraja Foto: ilustračné - pixabay

Pred týždňom sme informovali o pomocnej ruke, ktorú ľuďom v Žilinskom kraji podajú lekári dvoch zubných ambulancií na Orave a Kysuciach. Zubní lekári poskytnú vybraným obyvateľom z celého kraja, ktorí sa ocitli vo vážnej životnej situácii, komplexné zubné ošetrenie vrátane nadštandardu. A to bezplatne a na vlastné náklady.

Ľudí, ktorí si starostlivosť nemôžu dovoliť pre zlú finančnú situáciu, vyberie Odbor zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja. Ich počet bude závisieť na kapacitných možnostiach lekárov.

Župa posúdi každý prihlásený prípad

Aj napriek veľkorysému gestu sa našli ľudia, ktorí celú pomoc spochybňujú tým, že ordinácie dostanú na tento typ pomoci finančný príspevok či inú kompenzáciu. Ako však potvrdila riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková, ambulancie sú v projekte zapojené dobrovoľne a aktuálne oslovuje župa ďalšie:

„Zubní lekári sa zapojili do projektu dobrovoľne, nie je to podmienené žiadnou reciprocitou ani zmluvným vzťahom s lekárom. Zatiaľ sa do projektu zapojili dve ambulancie, jedna ambulancia je na Kysuciach vo Vysokej nad Kysucou a na Orave v Tvrdošíne. Oslovili sme aj ďalších zubných lekárov, zatiaľ nemáme spätnú väzbu.“ 

Z krajského rozpočtu boli minulý rok podporené novovznikajúce ambulancie, stabilizačný príspevok pomohol pritiahnuť lekárov tam, kde nebol o zriadenie ambulancie záujem. Zo šiestich ordinácií boli podporené aj dve zubné, ide však o odlišných zubárov. 


Náklady na ošetrenie bude znášať ambulancia bez spoluúčasti samosprávy. Napriek tomu, že zubné ambulancie sa nachádzajú v dvoch okresoch, pomôžu župou vybraným pacientom z celého regiónu Žilinského samosprávneho kraja:

Pomoc je určená obyvateľom Žilinského kraja, bez ohľadu na to, z ktorého regiónu pochádzajú. Je však dôležité, aby mal možnosti sa na vyšetrenie dostaviť. Posudzovať budeme každý jeden prípad. Pacientov, ktorí bezplatné ošetrenie získajú, budeme vyberať podľa naliehavosti a skutočnej potreby. Ich počet bude limitovaný možnosťami lekára,“ uzavrela Pekarčíková. 

Záujemcovia môžu o ošetrenie požiadať prostredníctvom mailovej adresy silvia.pekarcikova@zilinskazupa.sk alebo poštou na adresu Úradu ŽSK (riaditeľka odboru zdravotníctva PhDr. Silvia Pekarčíková, Komenského 48, 01109 Žilina).



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu