Mesto Žilina otvára základné a materské školy, nastúpi do nich viac než 4 300 detí


Foto: Mesto Žilina otvára základné a materské školy, nastúpi do nich viac než 4 300 detí Foto: ilustračné / pixabay.com

Mesto Žilina otvorí od 1. júna materské a základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Celkovo ide o 14 základných a 26 materských škôl, ktoré navštevuje spolu 8 478 detí a v ktorých pracuje 703 pedagogických zamestnancov. O opätovné otvorenie prejavili obyvatelia mesta veľký záujem, od júna sa do lavíc vráti 85% školákov na prvom stupni a 55% škôlkarov.

V pondelok 25. mája sa na Mestskom úrade v Žiline stretli na spoločnej porade riaditelia materských a základných škôl. Témou rokovania bola organizácia a zabezpečenie ich znovuotvorenia vzhľadom na preventívne hygienické opatrenia platné na celom území Slovenska.

Školy sa na celom území Slovenska celoplošne zatvorili od 30. marca

Žilinské školy sa na otvorenie pripravujú dezinfekciou priestorov školy a tried, zabezpečovaním potrebných dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu, ochranných pomôcok či bezdotykových teplomerov. Pokyny k otvoreniu škôl a k organizácii vyučovania od 1. júna nájdu zákonní zástupcovia detí na internetových stránkach jednotlivých škôl, komunikácia sa uskutočňuje aj prostredníctvom aplikácie EduPage či elektronickej pošty.

Aktuálne mesto obstaráva dodanie dezinfekčných, hygienických a ochranných prostriedkov na základe sumarizácie za jednotlivé materské a základné školy v meste. Ministerstvo školstva na základe usmernenia Úradu verejného zdravotníctva vydalo k otvoreniu škôl súbor preventívnych opatrení proti zamedzeniu šírenia ochorenia COVID 19.


V školských triedach bude môcť byť od 1. júna najviac 20 žiakov, v triedach materských škôl maximálne 15 detí a počíta sa aj so spojenými skupinami. Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne a nebude dochádzať k migrácií žiakov medzi jednotlivými skupinami.

Rúško je pre deti povinné len mimo triedy, pre učiteľov sa odporúča všade

V prípade väčších základných škôl môže byť ranný nástup do školy rozdelený na niekoľko časových úsekov v čase od 7:00 do 8:00 hod. Žiaci budú musieť naďalej nosiť rúška vo všetkých priestoroch školy mimo svoju triedu a skupinu. Pri učení sú rúška odporúčané aj pre učiteľov.

V miestnosti, v ktorej sa bude zdržiavať skupina, bude zabezpečené časté a intenzívne vetranie. Školám je zároveň odporúčané organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku, či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy.

Systém dobrovoľnej účasti na vyučovaní od 1. júna dáva základným školám zároveň možnosť autonómne organizovať vyučovanie, upravovať obsah a formu vzdelávania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina