Žilinskí policajti odhalili podozrivého z krádeží vlámaním do motorových vozidiel


Foto: Žilinskí policajti odhalili podozrivého z krádeží vlámaním do motorových vozidiel
Galéria: 7 fotiek

Policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru Žilina – západ v stredu 25. februára dopoludnia zadržali za pomoci občanov podozrivého z krádeží vlámaním do motorových vozidiel na území mesta Žilina.

Poverený príslušník Policajného zboru obvinil 19 ročného Mária (zo Žiliny) z pokračovacieho prečinu krádeže v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci. Obvinený muž sa od konca januára 2015 do 25. februára 2015 vlámal do deviatich motorových vozidiel. Poškodzoval na nich sklenené výplne a následne z ich priestoru odcudzil rôzne veci (tašky, peňaženky, ruksak, v ktorých boli osobné doklady, kľúče, finančná hotovosť aj dioptrické okuliare). Uvedeným konaním bola spôsobená celková škoda v predbežnej výške viac ako 3.400.-€.

Poverený príslušník Policajného zboru spracoval podnet na návrh na vzatie obvineného muža do väzby. Ten bol akceptovaný a obvinený muž je stíhaný väzobne. Obvinenému mužovi hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Auto nie je trezor ani výklad

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou. Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor. Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto.

Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja. Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete. Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách. Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania. Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu