V Žilinskom kraji odmietlo brannú povinnosť 1260 vojakov!


Foto: V Žilinskom kraji odmietlo brannú povinnosť 1260 vojakov!

Branná povinnosť pre občanov Slovenskej republiky platí aj napriek tomu, že povinná základná vojenská služba bola zrušená. V praxi to znamená, že počas vojny alebo vojnového stavu sa muži, ktorým to stanovuje zákon, musia podrobiť odvodu. Do tejto skupiny spadajú muži s dovŕšeným 19 rokom života a trvalým pobytom na Slovensku.

Vzdať sa brannej povinnosit je možné pre osobné alebo náboženské dôvody, avšak len v čase bezpečnosti a počas januára v danom roku. Rozhodnutie je možné zvrátiť a vyhlásenie zobrať späť, pričom druhýkrát sa už na žiadosť nebude prihliadať a mimoriadna služba im podľa zákona opätovne odoprená nebude!

Na celom Slovensku sa povinnosti vzdalo viac ako 12 tisíc mužov

Okresné úrady v krajských mestách neočakávali taký nápor, ktorý vyvolali žiadosti mužov o odmietnutie mimoriadnej služby. Zo štatistík vyplýva, že viac ako 12-tisíc slovenských mužov nechce ísť bojovať v prípade, že vypukne vojna. Zákon pritom nie je novinkou, platí už od roku 2006. K takémuto zahlteniu úradov žiadosťami prispeli najmä články a statusy na sociálnych sietiach. V prípade vojny by muži síce nedržali zbraň, pracovali by však v nemocniciach, sociálnych zariadeniach alebo pomáhali iným spôsobom.

Udalosti na susednej Ukrajine strašia naďalej

„V posledných týždňoch sme dostali stovky vyhlásení. Vplyvom udalostí na Ukrajine sa začala šíriť panika, že budú musieť narukovať aj naši muži. Začali nám hromadne posielať vyhlásenia, že im svedomie bráni bojovať. Ozval sa nám aj 72-ročný pán, na ktorého už branná povinnosť neplatí,“ opísal dianie na úrade pre denník Pravda Ján Sloboda, vedúci oddelenia obrany štátu na Okresnom úrade v Banskej Bystrici. Ako dodal, väčšine žiadateľov bolo vyhovené a v prípade vojny sa mimoriadnej službe naozaj vyhnú.

Počas minulých 8 rokov bolo žiadostí dokopy 53

Rezort Ministerstva obrany priznal, že od roku 2006 do roku 2014 mali len 53 takýchto prípadov. Nárast je pre rok 2015 ohromný, ministerstvo však odporúča nerobiť predčasné závery. „Myslím si, že ak by došlo k bezprostrednému ohrozeniu, muži by svoje rozhodnutie prehodnotili. Chceli by ochrániť svoju rodinu, blízkych a krajinu. Ale ak by mali bojovať za niečo, čomu neveria, v čom nevidia zmysel, bolo by ťažšie ich motivovať,“ poznamenal Tomáš Švec, prezident Zväzu vojakov.

foto: mil.cz


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu