Hokejová akadémia v Žiline je bližšie k realizácii, vláda vyčlenila 2 milióny eur


Foto: Hokejová akadémia v Žiline je bližšie k realizácii, vláda vyčlenila 2 milióny eur Foto: Županka a predseda SZĽH pri podpise memoranda o spolupráci zo začiatku januára

Projekt hokejovej akadémie v Žiline je o niečo bližšie k realizácii. Dňa 8. januára 2020 podpísali predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja a Slovenského zväzu ľadového hokeja memorandum o spoluprácu s cieľom zlepšiť podmienky pre výchovu mladých hokejistov v kraji.

V dlhodobom horizonte má memorandum priniesť aj plánovanie rozvoja hokejovej infraštruktúry, predstavitelia hokejového zväzu podobné dohody postupne podpisovali vo viacerých samosprávnych krajoch. V Žiline by mala hokejová akadémia vyrásť na Strednej športovej škole na Rosinskej ceste, ktorej zriaďovateľom je práve župa.

Doteraz jediným mestom, kde sa akadémia už stavia, je Trenčín, na financovaní sa výrazne podieľa aj Vláda Slovenskej republiky finančnou dotáciou. A práve v minulú stredu boli vyčlenené ďalšie peniaze, spolu sa postupne uvoľní až 14 miliónov eur pre sedem zvyšných krajov. 

V praxi to znamená, že hokejová akadémia v Žiline by mala mať pokrytú časť financií vo výške 2 miliónov z rozpočtu, ktoré budú tvoriť maximálne 40 percent celkových nákladov. Zvyšné peniaze až do výšky odhadovaných 5 miliónov eur bude musieť nájsť župa ako zriaďovateľ školy.  


„Chceme, aby po vzore špičkových hokejových krajín vznikla štruktúra stredoškolských hokejových akadémií, prostredníctvom ktorej nebudú musieť talentovaní mladí hokejisti ísť za lepšími podmienkami do zahraničia, a tým aj zlepšíme kvalitu našich mládežníckych súťaží, z čoho neskôr bude profitovať celý slovenský hokej. Spojenie športu a zázemia na kvalitné vzdelávanie pomôže celej spoločnosti, hráčov, ktorí sa budú venovať aj v dospelosti profesionálnemu hokeju, bude možno desať percent, no akadémie budú produkovať vzdelaných mladých ľudí, ktorí sa začlenia a budú prínosom pre spoločnosť v iných oblastiach, ako je šport,“ uviedol po schválení uznesenia Miroslav Šatan, prezident zväzu. 

Vláda ďalej špecifikovala výšku pomoci na modernizáciu Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši, kde prispeje 3 milióny eur. Na tomto mieste vďaka tréningom vyrástli aj olympijskí medailisti Michal Martikán či Elena Kaliská.

Dnes je areál so štyrmi slalomovými traťami dejiskom viacerých významných domácich, ako aj medzinárodných a svetových pretekov vo vodnom slalome.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu