Už na jar by mali v Tepličke nad Váhom, Vrútkach, Bytči a Tvrdošíne pribudnúť prenosné ľadové plochy


Foto: Už na jar by mali v Tepličke nad Váhom, Vrútkach, Bytči a Tvrdošíne pribudnúť prenosné ľadové plochy Foto: ilustračné - pixabay

Medzi prvými deviatimi obcami a mestami, ktoré by už počas budúceho roka mali získať podporu na vybudovanie prenosných ľadových plôch, sa nachádzajú aj štyri zo Žilinského kraja. Vyplýva to zo záverov zasadnutia Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Nové plochy by mali pribudnúť už na jar budúceho roka.

Dotáciu od vlády na projekt získal SZĽH ešte v lete, cieľom je postaviť dvadsať 40-metrových prenosných ľadových plôch. Klziská dostanú Tvrdošín, Hriňová, Nová Ľubovňa, Bytča, Hanušovce nad Topľou, Teplička nad Váhom, Šoporňa, Vrútky a Stupava.

Ako potvrdil pre oficiálnu stránku zväzu prezident zväzu Miroslav Šatan, prvých deväť lokalít bolo vybraných aj na základe vlastnej pripravenosti: 

„Tieto mestá boli zvýhodnené vďaka tomu, že ich obecné zastupiteľstvá sa zaviazali k tomu, že dané ľadové plochy do dvoch rokov prekryjú strechou, čiže dajú do toho aj vlastné prostriedky. Vďaka tomu sa predĺži sezóna pre deti, ktoré tam budú môcť korčuľovať a hrať hokej, z dvoch-troch mesiacov až na šesť či sedem. Tešíme sa, že sa mestá zaviazali k takejto spolupráci. Veríme, že aj tento projekt pomôže v budúcnosti rozšíriť členskú základňu a bude na Slovensku viac malých hokejistov.“ 

Obciam a mestám pomohlo, že postaviť plochu mali dlhodobo v pláne, rozhodovala aj blízkosť už fungujúceho klubu. Podľa Šatana by sa deti najskôr mali učiť na nových plochách, aby následne vo veku od 6 do 10 rokov mohli plynule prejsť do blízkych klubov. 


O budovanie infraštruktúry má záujem aj mesto Žilina

Okrem toho bol na kongrese SZĽH schválený aj budúcoročný rozpočet, ktorý patrí k historický najvyšším. Rozpočet narástol aj vďaka zisku z organizácie majstrovstiev sveta, ďalšia významná časť príjmov bude pochádzať zo štátnej dotácie.

Tú vyčlenila vláda na rozvoj infraštruktúry, ktorý označuje aktuálne vedenie zväzu za jednu z najvyšších priorít. Zisk z majstrovstiev by mal byť investovaný postupne v priebehu niekoľkých rokov.

Prezident SZĽH sa vyjadril aj k medializovanej téme výstavby novej multifunkčnej haly, kde potvrdil záujem viacerých miest. Medzi nimi bola aj Žilina, projekt je ale nateraz v začiatkoch:

„Výhľadovo by mohli byť MS na Slovensku o osem až desať rokov. Nie je zlé nad takou halou rozmýšľať, ale určite nás teraz netlačí topánka, že by sme to museli hneď riešiť. Boli ponuky od miest, ale tie sa týkali len kreslenia projektu, nie výstavby haly. Ozvali sa určití záujemcovia, ale ten proces nie je ukončený, sme len v úplných začiatkoch,” dodal Šatan. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu