Plánujete čerpať hypotéku? Od nového roka sa sprísnia podmienky jej získania


Foto: Plánujete čerpať hypotéku? Od nového roka sa sprísnia podmienky jej získania
Galéria: 5 fotiek

Kým sa banky bijú o klientov znižovaním percentuálnych sadzieb, NBS sprísňuje pravidlá čerpania hypoték. Od januára 2020 je navrhovaná zmena výšky finančnej rezervy, ktorá musí dlžníkom zostať po zaplatení všetkých splátok. A to až dvojnásobne. Ak teda plánujete čerpať hypotéku, už o mesiac sa vám môže stať, že nezískate potrebný finančný objem na vysnívané bývanie… Niektorým žiadateľom sa určite oplatí poponáhľať sa v rozhodovaní. Celý proces môže urýchliť kúpa bytu v novostavbe.

Projekty novostavieb majú nastavené podmienky čerpania úverov v bankách výhodnejšie vzhľadom k tomu, že celý proces vybavenia hypotéky je jednoduchší a rýchlejší. Developeri majú zväčša aj dobre nastavené hypotekárne poradenstvo a poskytujú komplexný servis klientom, vrátane pomoci pri zabezpečení čerpania úveru. V Žiline patria medzi bankami vysoko hodnotené bytové domy Rudiny II na Hlinách VI, v neďalekom Kysuckom Novom Meste zas projekt Kamence. Tento projekt navyše čoraz viac púta pozornosť žilinčanov, keďže byty sú v ňom výrazne lacnejšie ako byty priamo v Žiline. Byty na Kamencoch sú navyše veľkometrážne a zasadené do prírodného prostredia pri rieke Kysuca, čo ocenia najmä mladé rodiny.

Koľko si budete môcť požičať podľa nových pravidiel?

Po odpočítaní životného minima z čistého príjmu žiadateľa musí po zaplatení  všetkých splátok zostať aspoň 40 % príjmu (v súčasnosti je to 20%).
Príklad:
Čistý príjem žiadateľa (bezdetný človek bez spoludlžníka): 1.000 €
Životné minimum: 210,20 €
Povinná zostatková rezerva po zaplatení všetkých splátok: 315,92 €
Maximálna možná suma všetkých splátok úverov: 473,88 € (v súčasnosti 631,84 €) 

Je vás viac? Sumy životného minima sa menia

Životným minimom fyzickej osoby alebo fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú, je suma alebo úhrn súm:
210,20 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
146,64 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
95,96 € mesačne, ak ide o nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa. 

Nové opatrenia budú zavádzané postupne, výhodu v tomto prípade budú mať mladí žiadatelia do 35 rokov. Banky však budú môcť uplatniť výhody len u 5 až 15 % klientov, v závislosti od charakteru výnimky. Ak teda plánujete čerpať hypotéku, zistite si vaše možnosti čerpania výšky úveru čo najskôr. Kúpu bytu v novostavbe môžete stihnúť vybaviť ešte počas decembra.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Istrofinal