V Tiesňavách hrozí zrútenie ďalšieho skalného masívu, bola vyhlásená mimoriadna situácia


Foto: V Tiesňavách hrozí zrútenie ďalšieho skalného masívu, bola vyhlásená mimoriadna situácia Foto: Milan Laurenčík

V stredu 13. novembra 2019 sa v ranných hodinách zrútilo na cestu vedúcu do Vrátnej skalné bralo o rozmeroch 4 x 3 x 4 metre. Pri zrútení skalného masívu sa poškodilo zábradlie na ceste tretej triedy v časti Tiesňavy. Po obhliadke, ktorú vykonali pracovníci Horskej služby Malá Fatra, dala Správa ciest ŽSK spracovať geologický posudok danej lokality.

Z posudku vyplýva, že by mohlo dôjsť k uvoľneniu ešte väčšieho masívu

„S ohľadom na bezpečnosť cestnej komunikácie iniciovali pracovníci SC ŽSK zvolanie krízového štábu, ktorý dnes situáciu zhodnotil a od zajtra vyhlási “mimoriadnu situáciu”, počas ktorej sa vykonajú práce na sanácii daného územia,“ uviedol podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Milan Laurenčík.

Miesto nestabilného skalného brala - bloku sa nachádza po pravej strane nad cestou v časti Tiesňavy, asi 50 metrov nad cestou. Prístupová cesta vedie k nemu po tzv. Zbojníckom chodníku, ktorý je značenou turistickou trasou.


„K porušeniu stability a ušmyknutiu dôšlo v dôsledku exogénnych procesov zvetrávania, chemického a mechanického. Pôvodná diskontinuita vznikla, ako dôsledok extenzívnych síl pri horotvorných procesoch. Bola zovretá, rovinná a vyhladená. Jej sklon bol približne 50 - 60° v smere do údolia, kde sa nachádza cesta a potok Vrátňanka,“ uvádza sa v posudku.

Nad miesto, kde došlo k uvoľneniu skalného bloku sa nachádza ďalší skalný blok o veškosti približne 8 x 10 x 6 metrov, ktorý je stabilne ohrozený a existuje reálna hrozba jeho uvoľnenia a pádu do vyššie opisovanej oblasti na cestu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Milan Laurenčík