FOTO: Popri Ľavobrežnej ulici vzniká nová cyklotrasa, dokončená má byť na jar budúceho roku


FOTO: Popri Ľavobrežnej ulici vzniká nová cyklotrasa, dokončená má byť na jar budúceho roku
Galéria: 13 fotiek

Na ľavom brehu rieky Váh prebiehajú práce na výstavbe novej cyklotrasy. Projekt realizuje Žilinská župa, ktorej zámerom je vytvoriť cyklistický okruh medzi Vodným dielom a Budatínom. Nový úsek cyklotrasy bude dlhý 3,8 kilometra. Župa na jeho výstavbu získala stavebné povolenie od mesta Žilina ešte minulý rok.

Trasa novej „ľavobrežnej“ cyklotrasy vedie od cestného mosta ponad Váh v Žiline a napája sa na asfaltovú komunikáciu v areáli Vodného diela. Výstavba v celkovej investícii viac ako 400-tisíc eur je financovaná z fondov Európskej únie. Nová cyklotrasa bude súčasťou Vážskej cyklomagistrály.

Trasa je nenáročná, ide prevažne o rovný povrch, ktorý sa tiahne tesne popri vodnom toku. V jednom mieste je križovaná vyústením veľkého kanalizačného vývodu. Ako nám potvrdila hovorkyňa ŽSK Martina Remencová, je to výustný objekt spoločnosti SEVAK.

Galéria: 13 fotiek

V súvislosti s týmto vyústením nás oslovili čitatelia, ktorí oblasť poznajú. Upozornili na možné komplikácie po dokončení a spustení cyklotrasy. Z kanalizácie údajne po dažďoch vyteká silný prúd vody, cez ktorý sa dá prejsť len ťažko. Z potrubia sú navyše vyplavované rôzne odpadky. 


„Ide o odľahčovaciu stoku dažďovej kanalizácie. Projektová dokumentácia s tým počíta. Cyklotrasa bude v tomto mieste prerušená a riešená obchádzkou tohto objektu, v prípade že nebude možné, resp. bezpečné týmto miestom v čase prívalových dažďov prejsť. Toto miesto je zabezpečené aj trvalým dopravným značením,“ spresnila Remencová.

Obchádzka výustného objektu SEVAK-u má byť v rámci výstavby cyklochodníka riešená dvomi schodiskovými ramenami s plochou pre vedenie bicyklov. Predpokladané dokončenie výstavby je na jar 2020.

Novú cyklotrasu plánuje aj Mesto Žilina





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu