Na decembrovom zasadnutí zastupiteľstva chcú poslanci obmedziť ich trvanie na najviac 8 hodín denne


Foto: Na decembrovom zasadnutí zastupiteľstva chcú poslanci obmedziť ich trvanie na najviac 8 hodín denne

Mestské zastupiteľstvo v Žiline čaká historicky prvé viacdňové rokovanie, ktoré začne v pondelok 2. decembra 2019. Na rokovania komisií bolo predložených takmer päťdesiat bodov, na poslednom tohtoročnom riadnom stretnutí budú poslanci rokovať aj o zmene niektorých daní, zmene tarify pre časť obyvateľstva či návrhu a schvaľovaniu aktuálneho aj budúcich rozpočtov.

Jeden z návrhov na zmenu rokovacieho poriadku zastupiteľstva počíta s definovaním maximálnej dĺžky trvania rokovania, ktorú chcú prekladatelia obmedziť na osem hodín za deň. Tie by mala deliť povinná hodinová obedná prestávka v čase od 13:00 do 14:00 hod.

Podľa návrhu by zastupiteľstvo malo končiť najneskôr o ôsmej hodine večer. V posledných rokoch sa rokovania zvykli natiahnuť až za túto časovú hranicu, jedno z posledných zasadnutí končilo okolo desiatej hodiny večer.


„Predkladateľ má za to, že osem hodín plus hodinová obedná prestávka je dostatočný čas na prerokovanie všetkých dôležitých materiálov. V prípade, že sa do tohto času nepodarí prerokovať všetky body, tak by sa pokračovalo v rokovaní v nasledujúci pracovný deň, alebo sa tieto body presunuli na najbližšie ďalšie rokovanie mestského zastupiteľstva,“ spresňuje návrh na úpravu rokovacieho poriadku.  

Návrhom chce zároveň štvorica predkladateľov zaviesť tajné hlasovanie pri rozhodovaní o obsadení podnikov s účasťou mesta či iných, ktoré definuje zákon o obecnom zriadení. Tajná voľba podľa nich poskytuje možnosť slobodného vyjadrenia názoru bez následnej možnosti zastrašovania hlasujúceho:

„Tajná voľba pri personálnych otázkach navyše vytvára základný predpoklad pre nezávislosť zvolených funkcionárov od voliteľov – poslancov, ktorí často majú svoje osobné, či politické ciele, ktoré nie vždy sú v súlade so záujmami mesta, ktoré má volený funkcionár hájiť. Navyše funkcionár zvolený tajným hlasovaním takto nebude „zaviazaný“ konkrétnym poslancom za ich podporu a nebudú môcť byť vystavený konfliktu záujmu, či žiadaní o „protislužbu“ za hlasovanie v ich prospech.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu