K záväzku znižovania vizuálneho smogu sa možno v decembri pripojí aj Mestské zastupiteľstvo v Žiline


Foto: K záväzku znižovania vizuálneho smogu sa možno v decembri pripojí aj Mestské zastupiteľstvo v Žiline Foto: ilustračné

Štvorica poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline predloží na decembrovom zasadnutí návrh na obmedzenie vizuálneho smogu, ktorého súčasťou je aj zákaz využívania vonkajších veľkoplošných plôch a zariadení pre propagáciu. V prípade schválenia návrhu by mesto či jeho organizácie nesmeli inzerovať na obdobných plochách, najmä billboardoch.

Nelegálne vonkajšie reklamné plochy sú dlhodobým problémom celého Slovenska, ich stavitelia využívajú nepružnú legislatívu a parazitujú na verejnom priestore. Súčasťou predkladaného materiálu na komisie je aj návrh na podporu aktivity vedenia mesta v postupnom odstraňovaní nelegálnych reklamných zariadení na území mesta. 

„Sme presvedčení, že množstvo vizuálneho smogu zásadným spôsobom znižuje kvalitu verejného priestoru v Žiline. Našim cieľom je, aby bola Žilina pekným, čistým a zeleným mestom. Aj preto chceme, spoločnými silami všetkých zainteresovaných, výrazne znížiť počet billboardov v meste. Dnes si totiž v Žiline každý robí čo chce a najmä nelegálne plochy nám tu vyrastajú ako huby po daždi. To treba raz a navždy zastaviť, urobiť v tom poriadok a zaviesť tvrdé sankcie pre tých, ktorí naše mesto s vidinou rýchlych peňazí vedome a nelegálne špatia,“ spresnil poslanec Martin Kapitulík, ktorý návrh vypracoval spolu s Michalom Michalekom, členom Komisie kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja.

Zákaz by sa dočasne netýkal citylightov, ktoré sa nachádzajú na nových zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Tie patria priamo mestu, vďaka čomu je priestor bezplatný. Pred niekoľkými dňami ich mesto využilo aj na komunikáciu postoja k politickej akcii, priebežne na nich informuje obyvateľov najmä o nadchádzajúcich podujatiach či dôležitých zmenách.  


Podujatia podporené z rozpočtu nebudú môcť prispievať k vizuálnemu smogu

Nariadenie by sa, v prípade schválenia, malo od roku 2020 týkať aj kultúrnych a športových podujatí podporených z mestského rozpočtu. Podľa Kapitulíka panuje v téme zhoda s vedením mesta, návrhom sa chcú prihlásiť k podpore verejne a pomocou najvyššieho zákonodarného orgánu, ktorým je práve zastupiteľstvo:

„Zároveň však, aby sme boli v tomto boji úspešní, musíme ísť ostatným príkladom. Aj mesto, aj my osobne. Preto sa ako autori a predkladatelia tohto návrhu na zníženie vizuálneho smogu v Žiline zaväzujeme, že nebudeme na svoje reklamné, propagačné a politické účely využívať billboardy. Ani teraz, ani v budúcnosti. K tomuto záväzku by sa malo schválením nášho návrhu verejne a jednoznačne prihlásiť aj mestské zastupiteľstvo. Zákaz používať billboardy bude zároveň platiť aj pre mestské organizácie a firmy. Rovnako sa bude týkať aj podujatí financovaných z mestského rozpočtu.“ 

Súčasťou predkladaného materiálu je aj výzva pre verejnosť a subjekty verejného a súkromného sektora, aby sa pridali k Mestu Žilina a produkciu vizuálneho smogu na území mesta postupne znižovali. Mesto Žilina aktuálne vedie päť súdnych sporov s prevádzkovateľmi vonkajšej reklamy.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu