Na celoslovenskom kongrese oftalmológov v Žiline ocenili dvoch žilinských lekárov


Foto: Na celoslovenskom kongrese oftalmológov v Žiline ocenili dvoch žilinských lekárov Foto: Ocenenia si prevzali MUDr. Oľga Ďurčanská a MUDr. Michal Štubňa, PhD.

Oddelenie oftalmológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline organizuje v dňoch 17. – 19. októbra už 25. výročný kongres Slovenskej oftalmologickej spoločnosti. Najväčšieho národného podujatia v rámci očnej odbornej spoločnosti sa zúčastňujú oftalmológovia zo Slovenska, Česka, ale i z Talianska, Grécka, Chorvátska či Rumunska.

V rámci kongresu si prevzali poctu Slovenskej lekárskej spoločnosti aj dvaja významní žilinskí oční lekári. Tohtoročný program kongresu je venovaný komplexnej problematike oftalmológie rozdelenej do jednotlivých blokov.

„Zjednodušene môžeme povedať, že sú prednášky zamerané buď na témy ochorenia oka, alebo na témy operácií oka. Každá táto problematika je špeciálne rozoberaná v individuálnych sekciách,“ priblížil jeden z hlavných organizátorov podujatia a zároveň primár očného oddelenia FNsP Žilina Michal Štubňa.

Podľa jeho slov je úroveň očného lekárstva na Slovensku zrovnateľná s ktoroukoľvek vyspelou krajinou Európskej únie, či už ide o poskytovanie služieb alebo výkonov operácií.


Zdroj: FNsP Žilina

„Celospoločensky patria medzi momentálne najzávažnejšie ochorenia – diabetická retinopatia a vekom podmienená degenerácia makuly. Ak pacienti tieto ochorenia podcenia, v podstate sú nezvratné a väčšinou, bohužiaľ, končia slepotou. Zatiaľ čo prvé ochorenie – diabetická retinopatia – predstavuje poškodenie oka pri cukrovke, vekom podmienená degenerácia makuly súvisí s vekom – so starobou,“ vysvetlil M. Štubňa.

Významné ocenenie – medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti si prevzal v druhý deň konania kongresu práve samotný primár žilinskej oftalmológie Michal Štubňa pri príležitosti životného jubilea 60 rokov.

Medailu pri príležitosti jubilea 80 rokov odovzdali taktiež žilinskej očnej lekárke Oľge Ďurčanskej. Patrí medzi zakladateľov detského očného lekárstva na Slovensku, ktoré rozvíjala práve v žilinskej nemocnici, kde sa celý život venovala špecializovanej starostlivosti pre tupozraké a škúliace deti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina