Cyklobusy zaznamenali v roku 2019 nárast v počte prepravených bicyklov až o 43 percent


Foto: Cyklobusy zaznamenali v roku 2019 nárast v počte prepravených bicyklov až o 43 percent Foto: SAD Žilina

Cyklistika zažíva za posledné obdobie v Žilinskom kraji veľký rozmach. Slovenská autobusová doprava Žilina preto po vydarenom štarte projektu cyklobusov v roku 2015 a následnom úspešnom pokračovaní v nasledujúcich rokoch opäť poskytla autobusy so špeciálnymi prívesmi a držiakmi na prevoz bicyklov. Projekt cyklobusov funguje od začiatku v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom.

Cyklobusy umožňujú nadšencom pre cyklistiku jednoduchú a rýchlu prepravu k obľúbeným trasám v Žilinskom, Turčianskom a Kysuckom regióne. Pre veľkú popularitu ich spustili tento rok už od 1. mája. Cyklobusové spoje premávali počas víkendov a sviatkov, piatkové spoje premávali počas prázdnin a prevádzka cyklobusov trvala až do 29. septembra 2019.


Už počas prvých dvoch mesiacov prepravila SAD Žilina 608 bicyklov

„Tento rok cyklobusy zaznamenali až 34% nárast v počte prepravených osôb a 43% nárast v počte prepravených bicyklov oproti minulému roku. Konkrétne, sme prepravili cyklobusmi počas cyklistickej sezóny až 13 648 cestujúcich a 2 148 bicyklov,“ poznamenal generálny riaditeľ Ing. Peter Pobeha.

Najväčším lákadlom bola Bystrická cyklomagistrála, kam sa cyklobusom previezlo až 1 295 bicyklov. Ide o mimoriadne atraktívnu lokalitu, a preto boli tieto autobusy u bicyklujúcej verejnosti viac ako vítané.

Počas leta si mohli vychutnať nádherné cyklotrasy a okrem cyklistov však využili tieto spoje aj iní cestujúci, ako je množstvo turistov. Cestovalo spolu až 5 906 ľudí. Terchovský cyklobus previezol 4954 cestujúcich a 247 bicyklov a ten najmladší Turčiansky cyklobus dopravil 2788 cestujúcich a 606 bicyklov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SAD Žilina